Mesto za reklamu

petak, 27. jul 2018,

Izvor: RTS

Beogradski Start IT centar prvi je u Evropi dobio mentorsku podršku “Guglovog” globalnog programa akceleracije i podrške startapovima. Besplatna podrška tek osnovanim kompanijama, koje traže svoje mesto pod suncem, veliki je uspeh i podstrek za osnaživanje srpske aj-ti industrije. Dragocena je i pomoć države. Ove godine samo preko Fonda za razvoj početnicima je namenjeno 583 miliona dinara, IPA fondovi daju dva miliona evra za inovativne projekte, dok ih Vlada sufinansira sa dva milona evra. A kako se pokreće IT biznis u Srbiji?

Vera Stevanović završila je uspešno kurs “Startap akademije”. Suosnivač je firme ” tvorca mobilne aplikacije za navijače koji omogućava da na svoje slike stavite grb, boje ili navijačke poruke omiljenog kluba i tako ga podržite na društvenim mrežama.

“Naučili smo kako da razmišljamo, kako da razvijemo taj proizvod, kako da ga plasiramo na globalno tržište, što je jedno neverovatno iskustvo. Takođe, mi smo kao polaznici šeste Startit akademija osvojili kao pobednici i sredstva koja su nam veoma pomogla da taj proizvod napravimo i da ga plasiramo”, kaže Vera Stevanović,  iz startap “Meč dej stikersa”.

Na  “Startap akademiji” osnovano je 25 preduzeća sa oko stotinu zaposlenih, a njih 15 opstalo je na tržištu. Te mlade kompanije prikupile su pet miliona dolara stranih investicija i ostvarile više od 20 miliona evra prihoda.

Na jesen, mentori iz Gugla učiće ih strategiji proizvoda i razvoju biznisa, korisničkim iskustvima i korisničkom interfejsu, kako da razvijaju tehnologiju, marketing i veštine prezentacije.

“Ko je među sto najboljih ljudi na svetu za to i posveti vama nekoliko sati svog vremena i prenese vam svoje znanje, to je vrsta uvida i vrednosti koji pare ne mogu da kupe. Jer ta količina akumuliranog znanja je nešto što ne može da se nađe na tržištu”, kaže Vukašin Stojkov iz “Startit centra” Beograd.

Prema zvaničnim analizama, u protekle dve i po godine otvoreno je skoro 5.000 novih kompanija u oblasti programiranja. Samo u 2017. osnovano 2009 novih, što je 30 odsto više nego godinu ranije, a u prvoj polovini ove godine dvostruko više nego u 2016.

“Očekuje se da ove kompanije, koje su osnovane u 2017. godini, tih nešto preko 2000 preduzetnika ili d.o.o. kompanija ostvari preko četiri milijarde dinara profita”, kaže Sava Savić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržava razvoj Startap habova, tehnoloških inkubatora i IT klastera u devet gradova, a u te svrhe u 2018. odvojeno je 25 miliona dinara.

“Srpska stvarnost”

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here