Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да су чланови Предсједништа БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић блокирали све процесе на европском путу и тако предодредили БиХ за још један неуспјех.

„Да поштују законе и процедуре, не би блокирали примену изборних резултата, спроведених на основу Устава и закона, нити именовање кандидата за председавајућег Савета министара у прописаном року“, рекла је Цвијановићева Срни коментаришући изјаву Џаферовића да он и Комшић ништа не условаљавају, већ само траже да се поштују закон и процедуре.

Она истиче да су Џаферовић и Комшић свесно блокирали све процесе, настојећи да у Савету министара задрже свог председавајућег (Дениса Звиздића) и министре из Републике Српске чије су партије губитници на протеклим изборима.

„Осим тога, они на састанцима са ЕУ представницима упорно делегирају питање активације Акционог плана за чланство у НАТО (МАП) као предуслов за кретање ка ЕУ, а они им то не потврђују јер то и није услов. Неки високи функционери ЕУ су им чак и рекли да то и није питање за њих и да га беспотребно делегирају“, навела је Цвијановићева.

Према њеним речима, Џаферовићу и Комшићу су, осим тога, управо рекли да нема ни кандидатског статуса без формирања власти.

Цвијановићева је изразила задовољство чињеницом да је Република Српска и овај пут показала пун капацитет и способност да у кратком року након избора формира Владу и усвоји своје стратешке документе.

Џаферовић је уочи седнице Савета министара БиХ на којој ће се разматрати предлог годишњег националног програма БиХ, рекао, између осталог, да је заседање министара БиХ у складу с давно утврђеном политиком, као и да је именовање новог председавајућег Савета министара БиХ може посматрати на трагу поштовања одлука утврђене политике.

„Није реч о условљавању, већ да се поштује закон и већ утврђена политика. Условљавају они који унилатерално одустају од решења усвојених законом, одлукама Председништва и овом стратегијом“, тврди Џаферовић.

Српска стварност“ / Срна /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here