Mesto za reklamu
  1. 0 03. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас представљању Јединственог информационог система локалне пореске администрације, који ће омогућити плаћање пореза на имовину електронским путем било којом платном картицом.

Захваљујући порталу lpa.gov.rs грађани су од 1. јануара ове године могли да провере стање пореза и да подносе захтеве за уплату.

Пуштањем у рад овог портала, грађанима и привреди омогућено је да на клик дођу до информација о свом порезу на имовину и другим изворним јавним приходима, као и да поднесу пријаву за утврђивање пореза на имовину физичких и правних лица.

Погодност електронског подношења пријаве за утврђивање пореза на имовину нарочито je oд користи правним лицима, јер морају сваке године да понављају овај поступак.

Брнабић је изразила очекивање да ће Србији ово помоћи да напредује на “Дуинг бизнис листи” Светске банке, што касније омогућава нове инвестиције и радна места.

Она је истакла да електронска управа значи брзу, ефикасну и транспарентну услугу која се пружа грађанима и привреди, и додала да је Е-управа најефикаснији начин борбе против корупције.

Према њеним речима, током процеса дигитализације дошло се до информација о томе шта све недостаје у администрацији, који процеси немају смисла и треба да се оптимизују.

Преко сервисне магистрале дошли смо до приближно 1,3 милиона аутоматских размена, што значи да грађани нису доносили 1,3 милиона папира и исто толико пута нису били курири, навела је премијерка, изразивши задовољство до сада постигнутим учинком на овом плану.

Брнабић је указала на то да је преко сервиса Е-беба регистровано 150.000 новорођенчади, а захваљујући Е-рецепту, два до шест пута је смањен одлазак код изабраног лекара.

Председница Владе је поручила да Србија иде правим путем и да то показују резултати, уз напомену да је за њу важно да се уведе ред у држави. Према њеним речима, мерило успеха реформе јесте то у којој мери је свакодневни живот грађана олакшан.

Ово је реформа која је донела позитивну промену и грађанима и привреди и државној управи, нагласила је Брнабић и подсетила на то да грађани не морају да чекају више у редовима да би имали увид у стање или да плате порез на имовину. Грађани и привреда имају ту могућност 365 дана у години и потребан им је само интернет, објаснила је премијерка.

Брнабић је изразила уверење да ће та реформа и дијаспори “олакшати живот”, јер, како је објаснила, више није важно да ли је неко у Њујорку, Европи, Врњачкој Бањи или Београду, већ је битно да има интернет и да на тај начин провери пореске обавезе и измири их.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић истакао је да је велики посао урађен у кратком року на квалитетан начин, а све на добробит грађана Србије.

Ружић је истакао да је евидентно да успостављање јединственог информационог система доказује да је дигитализација незаустављива и да доноси велике бенефите, а као пример за то навео је велики број дигитализованих услуга попут издавања грађевинских дозвола, регистрација предузећа и друге. Он је рекао да је томе претходила промена законодавног оквира, и подсетио на доношење Закона о општем управном поступку којим су се службеници обавезали да размењују податке и да поједноставе процедуре на локалу.

Следеће недеље нас очекује расправа о централном регистру становништва који ће сабрати податке о грађанима који се тренутно налазе у различитим институцијама, навео је Ружић.

Министар финансија Синиша Мали рекао је да је Јединствени информациони систем локалне пореске администарције део пореске рефроме, чији је циљ да што већи број услуга буде електронски и да буду што доступније грађанима и привреди. Према његовим речима, овај портал показује колико је Влада посвећена дигитализацији, а све у циљу да грађани не би морали да губе време у редовима на шалтерима, већ да на један клик добију све информације и одмах изврше плаћање.

Важно је то што ћемо на овај начин моћи да контролишемо колико су локалне самоуправе успешне у наплати пореза за имовину, рекао је Мали и додао да ће овај модел бити велики допринос контроли рада локалних пореских администрација.

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић рекао је да систем омогућава упит стања обавеза грађана и привреде и електронске пријаве за правна и физичка лица. Јовaновић је додао да је од данас могуће електронско плаћање пореза платним картицама, интегрисаним електронским банкарством Комерцијалне банке и системом I Pay see, а да ће наредних дана бити повезан Јединствени систем и еШалтер. Он је напоменуо да систем показује да у Србији има 5,3 милиона обвезника, 210.000 правних лица и 270.000 предузетника.

Амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге упутио је честитке Влади на успешно реализованом пројекту и повезивању свих локалних пореских администрација у јединствени систем. Он је нагласио да ће локалне самоуправе моћи много ефикасније да убирају пореске приходе, као и да је унапређен цео систем, од чега ће велику корист имати грађани и привреда.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here