Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић предводи делегацију тог министарства која учествује на Међународном културном форуму у Санкт Петербургу, у оквиру коjeг се одржава Форум словенских култура.

Вукосављевић, који је и председник Управног одбора поменутог форума, истакао је на почетку Друге међународне конференције „Културне руте словенског света на мапи Европе“ да верује да ће заједнички координисанe активности на сертификацији културних рута код Савета Европе допринети ревитализацији и популаризацији словенских култура у међународним оквирима, али и бољем међусобном упознавању словенских земаља.

Он је оценио да је ово изузетно значајан облик развијања партнерског односа са сродним међународним организацијама, иницијативама или заинтересованим привредним друштвима.

Сасвим сигурно, на овај начин, спајањем културних и туристичких капацитета наших земаља, обједињено и тематски организовано промовисање словенског културног наслеђа биће и видљивије и утицајније, истакао је министар.

Он је подсетио на то да се о новим, атрактивним модалитетима представљања словенског културног наслеђа у европским и светским оквирима, разговарало на претходној редовној седници Управе Форума у Београду, и додао да је данашња конференција управо корак напред у том смислу.

Према његовим речима, током састанка у Београду постигнута је сагласност о томе да је потребно интензивирати контакте са европским институцијама задуженим за образовање и културу, али и са Унеском како бисмо били у прилици да кандидујемо што више словенског културног наслеђа за Унескову листу.

Вукосављевић је навео податак да од 1.092 уписане јединице на Унесковој листи, њих 514 (или 47 одсто) потиче из Европе и Северне Америке, док се из словенских земаља на листи налази 109 јединица.

Евидентно је да су све наше земље и појединачно и збирно, још увек иза земаља Западне Европе, тако да је промена таквог стања велики изазов за све нас, подвукао је Вукосављевић.

Министар је као важан оценио рад на пројекту „Словенске престонице културе“ који би требало да допринесе како култури и културном туризму наших градова, тако и развоју културне инфраструктуре, при чему је упутио позив свима да се активно укључе у овај пројекат.

Он је подсетио на то да средином 2019. године предстоји обележавање 15 година рада Форума, што ће бити прилика да се разговара о оствареним резултатима.

Вукосављевић је објаснио да ће том приликом бити речи и о осталим активностима Форума као што су то едиција „100 словенских романа“, жирирање за награду „Жива“ за најбољи словенски музеј и рад центра за истраживање културног наслеђа у Пирану.

На маргинама Међународног културног форума, који окупља сто земаља и приближно 35.000 учесника, Вукосављевић је разговарао са министром културе Руске Федерације Владимиром Мединским о могућностима за унапређење, већ богате, сарадње двеју замаља. Вукосављевић се састао и са директором Бољшој театра Владимиром Урином, вршиоцем дужности губернатора Санкт Петербурга Александром Бегловим и другим представницима града.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here