Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Агенција за лекове и медицинска средства Србије одобрила  је “Молнупиравир”, први антивирусни лек који је произвела фармацеутска кућа „Мерк“. Агенција је најавила да ће нови антивирусни лек против ковида 19. бити ускоро доступан грађанима Србије. Лек ће бити примењиван само по препоруци лекара и очекује се да ће то бити у ковид амбулантама.

“Молнупиравир” је орални антивирусни лек који се примењује код благих до умерених форми ковида 19 код старијих од 18 година који имају корону.

Да би лек био примењен пацијенти морају да имају бар један од фактора ризика за развој тежих форми – да буду старији од 60 година, да су  пацијенти са дијабетесом, гојазни чији је боди мас индекс изнад 30, пацијенти са тешком опструктивном болести плућа, озбиљним болестима срца и активним малигнитетима.

У клиничким студијама, кажу у Агенцији, показана је значајна ефикасност тог лека и за 30 одсто смањује број болничког лечења и смртних исхода. Указују да је показана  задовољавајућа безбедност. У студијама је најчешће пријављивана као нежељена реакција дијареја, код три одсто испитаника, пријављивана је главобоља, мучнина и вртоглавица, али то су нека уобичајена нежељена дејстава која прате велики број лекова.

Лек ће бити примењиван само по препоруци лекара и очекују да ће то бити у ковид амбулантама.

Лек ‘Паксловид’, компаније Фајзер, који је врло сличан, у току је поступак регистрације.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here