Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

Заменик премијера привремених институција у Приштини Бесник Бислими изјавио је да његова влада није могла да одлучује о српским изборима на Косову, јер захтев за њихово одржавање није дошао из Београда, те да у данашњем објашњењу из Брисела о ставу косовске владе о српским изборима “има нетачности”.

“Мислим да има неких нетачности у изјави. Нисмо рекли да је одржавање српских избора на Косову неуставно, али смо рекли да је одржавање српских избора на Косову без одобрења косовских институција неуставно”, рекао је Бесник Бислими на седници комитета за спољне послове.

Приштински медији пренели су наводе Бислимија да је “напор држава Квинте био да пронађу модалитет који превазилази уставно кршење које се догађало раније”.

“Данас је 22. март, а 3. април је за 11 дана, а Влада Косова није могла да одлучи о захтеву који није дошао од Владе Србије “, рекао је Бислими.

Портпарол ЕУ Петер Стано рекао је да Европска унија жали због одбијања Приштине да прихвати договор о учешћу грађана српске националности са Косова и Метохије на изборима 3. априла.

Скупштина у Приштини је 15. јануара усвојила резолуцију којом се противи одржавању гласања на Косову за српски референдум о уставним променама. Земље Квинте и ЕУ су тада са жаљењем окарактерисале одлуку парламента.

Након тога међународна заједница је више пута позивала Владу у Приштини да пронађе начине за одржавање српских избора.

Последњи парламентарни избори које је Београд организовао и у српским срединама на Косову били су 21. јуна 2020. године.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here