Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Грађани Холандије са негодовањем су реаговали на државне мере које треба да их заштите од ковида 19. који је појавом омикрон соја почео да се поново енормно шири. У Амстердаму је данас организован велики протестни скуп, који је обезбеђивала полиција, током кога је било и сукоба. Атмосферу у Холандији, чији су грађани незадовоњни усвојеним мерама против епидемије која се све више шири, преноси Тијана Радоњић, која живи и ради у Амстердаму и која указује да је ситуација тешка, јер је готово све затворено, а раде само најнужије продавнице која продају основне животне наимирнице и кофи шопови.

У Амстердама су одржане велике демонстарције на којима су учествовале хиљаде људи. Грађани су протестовали против мера затварања и вакцинације против ковида 19. Полицијске снаге су обезбеђивале скуп, током кога је повремено долазило и до сукоба демонстраната и полиције. Полиција, добро опремљена, је у више наврата разбила демонстрације, јер је градска влас одлуком забранила окупљање.

У Холандији је локдаун уведен од 19. децембра, а Влада је наредила затварање свих продавница осим оних које продају основне намирнице, као и затварање ресторана, фризерских салона, теретана, музеја, биоскопа и других јавних места најмање до 14. јануара.

Према садашњим ограничењима, забрањена су и окупљања више од две особе.

Као и друге европске земље, Холандија је увела мере забране окупљања у настојању да спречи нови талас омикрон варијанте коронавируса, који би могао да угрози ионако напрегнут здравствени систем.

Градске власти су током дана издале и хитну наредбу којом су овластиле полицију да очисти централни Трг музеја, након што су демонстранти прекршили забрану јавних окупљања услед последњег таласа коронавируса. Холандска полиција је чак користила водене топове и псе како би растерала демонстранте.

Прије доласка полицајаца демонстранти су у близини Ван Гоговог музеја развили транспарент са натписом “Мање репресије, више пажње”.

Обучени у бијеле комбинезоне и са бијелим маскама окупљени људи су носили транспаренат на коме је на једној страни писало “Не ради се о вирусу, већ о контроли”, а на другој “Слобода”.

Протесте и сукоб демонстраната и полиције се видео и на програму телевизија, које су опширно обавештавале о том догађају, а слика је била непријатна, као и све оно што прати спровођење ових мера – истиче Тијана Радоњић. Поред ових продавница са елементарним животним намирницама раде и кафићи у којима се може купити и марихуана и ту су увек редови. Ти кафићи су веома профитабилни и то је велики бизнис за одређене кругове.

У вечерњим сатима протест је завршен и сада је у Амстердаму мирно – пренела је атмосферу из Амстердама наша Тијана Радоњић.

„Српска стварност“ / Тијана Радоњић, Холандија, Ј. С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here