Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

У амбасади Русије у Београду одржан је пријем поводом празника Дана Русије. Пријему, чији је домаћин био руски амбасадор Александар Боцан-Харченко, присуствовали су Александар Вучић, патријарх Српске православне цркве Порфирије и највише личности Србије.

Председник Србије је поводом Дана Русије председнику Владимиру Путину упутио честитку у којој је пожелео да настави да води земљу путем благородне будућности и истакао да ће лично остати посвећен развоју чврстог пријатељства и свестране сарадње две земље.

Вучић је честитку упућену председнику Русије уручио амбасадору Александру Боцан-Харченку на пријему у Амбасади Руске Федерације поводом обележавања Дана Русије, у којој се између осталог каже:

“Вишевековна традиција братских односа наших земаља, испреплетане судбине наших народа и вредности које делимо, представљају чврсту основу за даље јачање стратешког партнерства, заснованог на међусобном поштовању и поверењу. Остајем лично посвећен развоју чврстог пријатељства и свестране сарадње Србије и Русије.

Пријатељство српског и руског народа карактерише и међусобна солидарност, што је потврђено и током пандемије КОВИД-19. Србија неће заборавити великодушност Русије и несебичну помоћ у борби против тог савременог изазова.

Користим ову прилику да још једном изразим захвалност Русији и Вама лично за активну подршку државним и националним интересима Србије и њеној политици мира, у корист стабилности региона,” наводи се у честитки председника Вучића, саопштила је прес служба председника.

Обележавању једног од највећих државних празника Русије присуствују и премијерка Ана Брнабић, министри Ненад Поповић, Алексадар Вулин, Небојша Стефановић, Татјана Матић, директор канцеларије за Ким Петар Петковић, градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Дан Русије обележава се 12. јуна, на дан када је 1990. године одржан први Конгрес народних посланика Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике, на којем је била донета декларација о државном суверенитету Русије.

Годину дана касније, 12. јуна су одржани први свенародни избори на којима је за председника изабран Борис Јељцин. Он је 1992. године тај датум прогласио празником и нерадним даном.

Званични назив – Дан Русије – празник је добио 2002. и слави се у целој земљи.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here