Mesto za reklamu
  1. 05. 2020.

На северу Косова и Метохије се ублажавају мере уведене за сузбијање болести Ковид-19 јер 13. дан без заражених на северу Косова охрабрује грађане. Међутим мере заштите се и даље примењују  и не би требало да буде опуштања, рекао је за програм Радија Косовска Митровица епидемиолог из Завода за Јавно здравље у Косовској Митровици др Александар Антонијевић.

Ево и оцене др Антонијевића о ситуацији са корона вирусом на Северу Косова:

“Генерално смо задовољни , добро смо се организовали, испоштовали смо све препоруке и мере заштите, успели смо да пребродимо један тежак период, прошли смо са најмањим могућим последицама.Надам се да ће тако и остати и требало би да се крене у релаксацију мера али и даље морамо да будемо опрезни иако је ситуација стабилна, могу рећи под контролом. Мере препоруке и даље морају бити на снази, масовна окупљања још увек нису дозвољена, ношење личне заштитне опреме је и даље обавезно. Са стручне тачке гледишта у будућности би требало још један дужи временски период да носимо заштитну опрему и држимо социјалну дистанцу.

Људи су иначе због поштовања мера и поштовања свих препорука нама били велика помоћ, али у последње време, иако нам је ситуација много боља долази до опуштања што никако није препоручљиво и не би смело да постане пракса, бар још неко време и бојим се да тим релаксираним приступом сада нешто не покваримо”, рекао нам је Антонијевић.

У последња 24 сата није забележен ниједан случај оболелих од  Ковид-19  од 29 нових узорака који су послати на анализу. Тестирање се дакле врши и даље, али не сваког већ сваког другог дана због смањеног броја индикација  на вирус, рекао је Др Антонијевић.

“Тестирање се сада ради понедељком, средом и петком а по потреби и недељом. Узорци се у последње време шаљу у Клинички центар Србије  а испитивања врши нова лабораторија “Ватрено око”. Требало би да функционише добро као са лабораторијом у Краљеву са којом смо током читавог периода трајања епидемије имали одличну сарадњу а њихова ажурност је била на високом новоу – закључио је др Антонијевић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here