Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

У Студентској поликлиници у Београду у јануару је забележено чак 20 пута више заражених студената на недељном нивоу у односу на децембар прошле године, када их је било око 20.

“Забележен је огроман скок. У јануару јако велики број студената долази на тестирање и велики је број позитивних. У претходној недељи било их је близу 400”, рекла је данас за Танјуг епидемиолог Студентске поликлинике Др Мила Паунић.

Према њеним речима, више од 50 одсто студената буде заражено у односу на број прегледа.

“У другој недељи јануара је било 56 одсто и то је висок проценат, а сигурно је да је то већи број позитивних него што откријемо”, указала је Др Паунић и навела да је од почетка епидемије кроз Студентску поликлинику прошло око 11.000 студената.

Она је истакла да је вакцинација студентске популације тренутно потпуно стала, те да се на дневном нивоу даје од 10 до 12 доза.

“Вакцинација је прошло лето готово стала, имали смо око 13.000 вакцинисаних, а када је кренула кампања ‘На теби је’ намењена младим људима и када смо отворили мејл адресе, имали смо мали замах, али сада је потпуно стала”, поручила је Др Паунић и додала да је укупно дато око 16.350 доза.

На питање каква је сада клиничка слика заражених студената, Др Паунић одговара да доминира омикрон варијанта вируса, која, каже, младима задаје блаже симптоме.

“Али сасвим сигурно имамо делта варијанту, што значи да имамо студенте који имају и нешто компликованије слике”, рекла је Др Паунић и истакла да у поликлинику долазе и вакцинисани студенти, али да они са две или три дозе “сасвим сигурно пролазе много лакше”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here