Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

Све указује на то да имамо доминантан делта сој и он ће јачати, то показује мањи прилив пацијената у болницама, рекао је за РТС епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић. Не верујем да ће се уводити контролни пи-си-ар код грађана који се врађају са одмора у земљу, каже Тиодоровић.

Број нових случајева короне у порасту је у свим градовима у Србији. Најчешће се ради о људима који се враћају са летовања. Да ли ће за њих бити уведено обавезно пи-си-ар тестирање по повратку, како ће организовати рад наших школа и просветних радника, студента и да ли велики фестивали Гуча и Нишвил опасност по епидемијску ситуацију?

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да су очекивали да по повратку грађана са одмора дође до повећања броја позитивних на коронавирус. Према његовим речима, неопходна је озбиљност, али је ситуација ипак под контролом.

“У целој земљи имамо мањи број хоспитализованих. Мислим да треба да будемо опрезни, али нема места паници. Људи који се враћају са летовања морају да се посвете себи и да се контролишу”, нагласио је Тиодоровић и нагласио да не верује да ће се уводити контролни пи-си-ар код грађана који се врађају са одмора у земљу.

Напомиње да грађани могу да уђу у земљу и ако су позитивни на коронавирус.

“Све указује на то да имамо доминантан делта сој и он ће јачати, то показује мањи пилив у болницама, што потом указује и да он није толико опасан”, нагласио је Тиодоровић.

Епидемиолог је рекао да су близу одлуке о обовазној вакцинацији за здравствене раднике.

“Препорука вакцинације је у најбољој намери за здравствене раднике, просветне раднике и васпитаче у вртићима како би заштитили и њихово здравља али и здравље њихових ученика и пацијената”, истакао је Тиодоровић.

Очекује да ће број вакцинисаних почети да се повећава када људи виде да број оболелих поново почиње да расте.

Како додаје, циљ је да се покуша уз пуно напора да школска година тече регуларно, а да се онлајн настава примењује само локално.

“Имамо договор до сада, да ако пређемо 500 новооболелих на дневном нивоу да треба размишљати о новим морама, а изнад 1.000 ће се ограничавати окупљања”, истакао је Тиодоровић.

Када је реч о фестивалима, епидемиолог Тиодоровић каже да је Егзит добро прошао, и да је безбедоносни протокол добро поштован, било је позитивних на коронавирус међу толиког броја људи, али резултати су ипак добри.

“Ако то буде случај и у наредним фестивалима који нам предстоје, онда ћемо бити сигурни да ће и они добро проћи”, навео је Тиодоровић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here