Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

Трећа рунда преговора делегација Русије и Украјине завршена је вечерас у Брестској области у Белорусији, саопштила је руска амбасада у Минску. Разговори су трајали скоро три сата.  “Трећа рунда руско-украјинских преговора у Белорусији је завршена”, навела је амбасада на свом Телеграм каналу.

   Саветник шефа кабинета председника Украјине Володимира Зеленског и члан украјинске делегације Михаил Подољак је после преговора изјавио да постоји мали напредак у побољшању логистике хуманитарних коридора у Украјини, пренео је Спутњик.

Трећа рунда разговора је завршена. Постоји одређени позитиван напредак у побољшању логистике хуманитарних коридора, а настављене су интензивне консултације о главном политичком блоку питања, укључујући прекид ватре и безбедносне гаранције, написао је Подољак на Твитеру.

Преговори руске и украјинске делегације ће бити настављени, иако руска очекивања нису испуњена, изјавио је вечерас шеф руске делегације на преговорима Владимир Медински.

Украјинска и руска страна одржале су трећу рунду преговора у Белорусији, у Брестској области.

“Наша очекивања од разговора нису материјализована, али се надамо да ћемо следећи пут моћи да направимо значајни напредак. Разговори ће бити настављени”, рекао је шеф руске делегације, пренео је ТАСС.

Преговори између Русије и Украјине ће ускоро бити настављени, изјавио је данас шеф комитета Думе за међународне послове и члан руске делегације Леонид Слуцки после вечерас окончане треће рунде преговора са Украјином у Брестској области у Белорусији.

Он је, међутим, додао да “Москва не ласка себи илузијама да ће следећи пут бити резултата”, преноси агенција РИА Новости.

“Преговори ће се заиста брзо наставити. Немојмо гајити илузије да ће до коначног резултата доћи на следећем кораку. Биће то прилично напоран и доследан рад”, проучио је Слуцки.

Напоменуо је да „консултације неће бити лаке”.

“Не надамо се да ће наше колеге одмах заузети став близак нашем и да ће затим потпуно испунити договор”, рекао је Слуцки.

Међутим, ни договор из претходне рунде преговора није остварен – у недељу је обустављена евакуација из Маријупоља. Борбе у Украјини се настављају, број избеглица расте, а све је више санкција које се намећу Русији и Белорусији.

Током друге рунде преговора Кијева и Москве било је договорено да се омогуће хуманитарни коридори, како би цивили могли да се евакуишу. Међутим, јуче је по други пут пропало успостављањег таквог коридора из Маријупоља.

Канцеларија високог комесара УН за људска права објавила је да су до 5. марта преминула најмање 364 цивила, док их је још 759 рањено.

Портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков рекао је да је Русија уништила скоро све украјинске борбене авионе, док је Владимир Путин рекао свом турском колеги Реџепу Тајипу Ердогану да би Москва зауставила своју војну операцију када би Кијев положио оружје и испунио руске захтеве.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here