Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Широм света коронавирусом је досад заражено скоро 7.600.000 људи, а живот је изгубило више од 423.000 заражених. Број заражених од ковида 19 у Индији премашио 300.000. Нови случајеви у Македонији. Грчка 1. јула отвара гранични прелаз Евзони.

Број заражених од ковида 19 у Индији премашио300.000

Према подацима са сајта worldometer у Индији је потврђено 7.330 случајева коронавируса, чиме је укупан број заражених порастао на 305.613.

Преминуле су још 183 особе, чиме се број смртних случајева у тој земљи попео на 8.711.

Од последица ковида 19 до сада се опоравило 150.161 особа.

Још 164 новооболелих у Северној Македонији, преминуле две особе

У Северној Македонији данас су потврђена 164 нова случаја коронавируса, а преминуле су још две особе, објавио је министар здравља Венко Филипче.

Тренутно је 1.836 активних случајева. Излечено је 1.694 људ, навео је Филипче на Фејсбуку.

Досад је тестирано нешто више од 41.000 људи. Укупно је преминула 171 особа.

Председник Стево Пендеровски раније данас је најавио да неће продужити ванредно стање уведено због епидемије.

Грчка 1. јула отвара један гранични прелаз са Северном Македонијом

Грчка ће отворити копнену границу са Северном Македонијом 1. јула, а не 15. јуна како је првобитно најављено, а радиће само гранични прелаз Евзони, јавља МИА.

“Од 1. јула укидају се рестрикције за Албанију и Северну Македонију”, рекао је министар туризма Харис Теохарис на конференцији за новинаре уочи почетка туристичке сезоне.

Иако Грчка од понедељка званично отвара туристичку сезону, копнене границе са Северном Македонијом, Албанијом и Турском ће остати затворене до 30. јуна, осим за неопходна службена путовања, док ће граница са Бугарском бити отворена.

ЕК ће преговарати о набавци вакцина у име свих чланица Уније

Европска комесарка за здравље Стела Киријакидес рекла је да је Европска комисија добила политички мандат од влада земаља Европске уније да у њихово име преговара о набавци вакцина против коронавируса.

Конте пред тужиоцима због закаснелих мера изолације

Италијански премијер Ђузепе Конте суочио се са тужиоцима који су покренули истрагу због прекасно уведених мера изолације у два мања града у Ломбардији, која је потом постала регион најтеже погођен епидемијом ковида 19 у Италији.

По мишљењу лекара и вирусолога, двонедељно кашњење у увођењу мера карантина у Алцану и Нембру омогућило је да се вирус прошири у Бергамо, град у којем је такозвани “вишак смртности” у марту услед тога порастао за 571 одсто у односу на петогодишњи просек, наводи Гардијан.

Главна тужитељка Марија Кристина Рота осим Контеа, треба да испита и министре здравља и унутрашњих послова.

За сада нико није под истрагом и није јасно каква кривична одговорност, ако до тога уопште и дође, може бити стављена на терет јавним званичницима због одлука које јесу, односно нису доносили по избијању пандемије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here