Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Шпанија због омикрона поново уводи озбиљна ограничења

Каталонија се спрема да као први регион у Шпанији поново уведе озбиљна ограничења због најновијег пораста броја заражених.

Надлежне здравствене установе затражиле су од судова да одобре низ рестриктивних мера укључујући увођење ноћног полицијског часа од 1 до 6 ујутро, ограничење од највише 10 људи на друштвеним окупљањима, смањење посета ноћним клубовима и ресторанима на 50 одсто капацитета, а у осталим затвореним јавним просторима – продавницама, теретанама и позориштима на највише 70 одсто капацитета, преноси АП.

Уколико ове мере за Каталонију одобре шпански судови оне ће почети да се примењују у петак и требало би да трају 15 дана.

Директор Института за јавно здравље Каталоније Жозеп Аргимон предочио је да су рестриктивне мере потребне због ширења заразније омикрон варијанте корона вируса.

“Број новозаражених је порастао за 100 одсто током протекле недеље”, упозорио је доктор Аргимон.

Премијер Шпаније Педро Санчез састаће се сутра путем видео линка са председницима шпанских региона како би разговарао о новим мерама.

У Шпанији је до сада са две дозе вакцине имунизовано 80 одсто од укупно 47 милиона становника.

Данска бележи нови рекорд новозаражених, доминантан омикрон

Нови рекордан број новозаражених корона вирусом забележен је у Данској, саопштио је данас министар здравља те нордијске земље Магнус Хојнике.

“Дански Институт за заразне болести (ШИ) сматра да је омикрон сој сад већ доминантан у земљи”, написао је на Твитеру министар Хојнике, преноси агенција Ројтерс.

Земља је у протекла 24 сата забележила рекордних 13.558 инфекција, а број хоспитализованих пацијената оболелих од корона вируса је 554.

Како се наводи, дневни пријем у болнице, као и смртни случајеви су и даље испод нивоа забележеног у децембру прошле године.

Хојнике је додао да је епидемија корона вируса у порасту.

Шведска пооштрава ограничења и уводи нове мере

Шведска ће у склопу нових мера против корона вируса позвати све запослене да раде од куће уколико је то могуће и наметнути строжа правила за социјално дистанцирање, саопштила је данас Влада те земље.

Како преноси Ројтерс, број нових случајева у земљи, која је прошле године изазвала међународну пажју због одбијања увођења строгог карантина, порастао је последњих недеља када је већина анти-ковид мера постепено укинута.

Најновије мере против корона вируса укључују ограничење од 50 људи на приватним окупљањима и захтевају ковид пропуснице за јавне догађаје на којима је више од 500 људи.

Иако су бројеви хоспитализованих пацијената, као и пацијената на интензивној нези и даље међу најнижим у Европи, они су такође почели да расту.

“Сада морамо да преузмемо заједничку одговорност и морамо да се прилагодимо новој ситуацији”, рекла је премијерка Магдалена Андерсон на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Такође је додала да разуме грађане да су уморни од пандемије и мера, али, како је навела, сада имамо нови сој вируса, што значи да смо у новој ситуацији.

У међувремену, шведска Агенције за јавно здравље упозорила је да темпо нових инфекција наставља да расте у наредним недељама и да достиже свој врхунац у јануару.

Земља би, према пројекцији, средином јануара могла да има више од 15.000 нових дневних случајева корона вируса и то у најгорем сценарију.

Пројекција Агенција је узимала у обзир ширење заразнијег омикрон соја, под претпоставком да је за 25 одсто заразнији од делте и узимајући у обзир различите степене заштите коју нуде вакцине.

Португалија уводи строже мере током празника

Власти у Португалији данас су наредиле затварање ноћних клубова и барова, и рад од куће у периоду од 26. децембра до најмање 9. јануара како би се ширење корона вируса држало под контролом током празника.

Премијер Португалије Антонио Кошта најавио је такође да ће за одседање у португалским хотелима гостима бити потребан негативан тест на корона вирус.

Он је додао да ће власти током новогодишње ноћи ограничити окупљања на отвореном простору на највише 10 људи по групи, преноси Ројтерс.

Џонсон: Нових мера нема до Божића, после не гарантујем

Британски премијер Борис Џонсон саопштио је данас да неће увести нова ограничења због ковид-19 у Енглеској пре Божића, али да је ситуација и даље изузетно тешка и да је могуће да ће влада морати да реагује након тога.

Британија је пријавила рекордне бројеве нових инфекција ковид-19 током протекле недеље, како се високо преносиви Омикрон сој шири, а број хоспитализација такође је порастао, преноси Ројтерс.

Џонсон је јуче одржао састанак са својим кабинетом који је трајао преко два сата, а на којем су разматрани најновији подаци о ковид-19.

Медији су известили да је неколико министара одустало од увођења нових мера пре Божића, упркос упозорењима неких научника.

„Данас не мислимо да постоји довољно доказа који би оправдали било какве оштрије мере пре Божића“, рекао је Џонсон у видео снимку објављеном на друштвеним мрежама, преноси Ројтерс.

Он је додао да се не може искључити увођење нових ограничења после Божића и да влада наставља да веома пажљиво прати омикрон сој, од чијег даљег ширења, како је рекао, тренутно зависе и нове мере.

Идеја о новим ограничењима је непопуларна међу конзервативним посланицима, од којих је више од 100 прошле недеље гласало против увођења нових мера против ковид-19, што је Џонсона приморало да се ослања на подршку опозиционе Лабуристичке партије, наводи Ројтерс.

Раније данас премијерка Шкотске Никола Старџон изнела је планове за постбожићна ограничења која се односе на масовна окупљања у Шкотској, укључујући и отказивање јавних прослава Нове године, као и ограничавање расположивих капацитета у баровима и ресторанима.

Аустријски парламент продужио је локдаун за невакцинисане за још десет дана, уз изузетак за празнике.

Одлука о продужењу локдауна донета је гласовима владајућих Народне партије Аустрије (ОВП) и Зелених, али и опозиционе Социјалдемократске странке (СПО).

Такође је усвојена одлука, о најављеном, привременом укидању мера за невакцинисанетоком празника, што ће омогућити мања окупљања и особама без “2Г” сертификата – о вакциницији или излечењу.

За божићне празнике, то јест 24., 25. и 26. децембра, као и 31. децембра невакцинисанима ће бити могуће да се састану са до десет особа из различитих домаћинстава без “2Г” сертификата.

У тај број, како се наводи у усвојеној одлуци, убројана су и деца.

Такође тих дана за невакцинисане биће привремено укинута забрана изласка из куће.

Тиме се желело невакцинисаним омогућити да Божић прославе у кругу породице и пријатеља.

За окупљања од 11 до 25 особа и даље важи да сва лица морају имати “2Г” сертификат.

Што се новогодишње ноћи тиче предвиђа се да ресторани, хотели, продавнице остају и даље отворене само за вакцинисане и излечене, али угоститељи те вечери немају ограничено радно време на 23 сата.

Иначе, одлука о продужењу локдауна је била неопходна пошто се таква мера, према закону, може доносити само на десет дана, па је парламент мора стално продужавати.

Министар здравља Аустрије Волфганг Микштајн истакао је да је тронедељни општи локдаун деловао.

Он је у вези попуштања мера током празника апеловао на грађане да поштују мере хигијене и дистанце, као и на тестирање пре састајања, односно на пријем бустер дозе.

Немачка пре Нове године уводи строге мере због омикрон соја

Немачка ће пре Нове године увести нове мере за сузбијање ширења ковида 19, које укључују ограничавање приватних окупљања вакцинисаних на највише 10 особа, саопштио је данас канцелар Олаф Шолц.

Клубови и дискотеке се такође затварају, а велики догађаји, као што су фудбалске утакмице, биће дозвољени без публике, преноси Ројтерс.

“Не можемо и не смемо да затворимо очи пред следећим таласом. Корона не иде на божићну паузу”, рекао је Шолц новинарима.

Он је додао да је само питање недеља када ће омикрон варијанта постати доминантна у Немачкој.

Најављено је и да ће влада такође појачати своју кампању за додатну вакцинацију.

Око 70,4 одсто немачке популације, од око 83 милиона, је у потпуности вакцинисано, а 32,6 одсто је примило трећу вакцину, наводи Ројтерс.

Институт за заразне болести Роберт Кох препоручио је строже мере, укључујући увођење “максималних ограничења контаката” одмах и ограничавање путовања на само апсолутно неопходна.

Немачки институт је данас пријавио 23.428 нових инфекција и 462 смртна случаја повезаних са ковид 19, чиме је укупан број преминулих од последица корона вируса у Немачкој порастао на 108.814.

Спутњик показао виши ниво ефикасности у борби против омикрона

Руска вакцина Спутњик В показала је виши ниво ефикасности у борби против омикрон соја корона вируса у односу на друге вакцине на тржишту – указује Александар Гинтсбург, директор Института за вирусологију „Гамалеја“ у Москви.

Према истраживању Института Гамалеја, Спутњик В показује високу активност неутралисања вируса против варијанте Омикрон и може да обезбеди снажну одбрану од тешког обољевања и хоспитализације.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here