Mesto za reklamu

01.11.2021.

У Словенији данас, због погоршања епидемиолошке ситуације, почиње редовно тестирање на корона вируса у свим болницама и установама социјалне заштите, док ће запослени који нису вакцинисани или реконвалесценти морати чешће да се тестирају.

Према изменама услова ПЦТ (што значи да су особе преболеле ковид, да су вакцинисане или имају негативан тест), запослени ће сада морати да се тестирају сваких 48 сати, преноси словеначка агенција СТА.

Ученици основних и средњих школа и студенти тестираће се два пута недељно, понедељком и средом, док самотестирање остаје факултативно, али се сада препоручује за сву школску децу, од првог разреда основне школе.

Према новим правилима, студенти ће моћи бесплатно да преузму више тестова у апотекама.

Заштитне маске су обавезне за све у здравству, образовању и социјалној заштити, и свим службама где су људи у контакту са другима.

Промене је прошле недеље најавио словеначки министар здравља Јанез Поклукар, који је приметио да се ПЦТ правило очигледно не примењује на начин на који је планирано, и да је све више фалсификованих ковид пропусница.

У Словенији инфекције корона вирусом настављају да расту

У Словенији је у протекла 24 сата потврђено чак 1.257 нових случајева корона вируса, у односу на 707 заражених претходне недеље, показали су подаци које је данас објавио Национални институт за јавно здравље (НИЈЗ).

Стопа позитивних налаза међу тестиранима достигла је скоро 48 одсто, што је највише од почетка епидемије корона вируса, показују најновији подаци које је објавио НИЈЗ, пренела је агенција СТА.

Процењује се да је у земљи тренутно активно 28.579 случајева корона вируса, показују подаци НИЈЗ.

У Хрватској данас готово двоструко више новозаражених

Хрватска и данас са 1.126 позитивних бележи значајан пораст броја новозаражених особа у односу на прошли понедељак, 25. октобра, када је било 680 нових случајева заразе од 2.789 тестираних узорака.

У понедељак 18. октобра позитивно је било тек 319 особа од укупно 2.815 тестираних.

Последњих дана прошле недеље Хрватска је имала у низу више од 4.000 новозаражених.

Број активних случајева у Хрватској тренутно је 22.884. Међу њима је 1.496 пацијената на болничком лечењу, од тога су на респиратору 183 пацијента.

Преминула је 31 особа, што је 9.251 смртни случај од почетка епидемије.

Вакцинисано је 47,11 одсто укупног становништва, односно 56,42 одсто одраслог становништва, подаци су Националног штаба цивилне заштите.

БиХ: 41 жртва короне

У Босни и Херцеговини је у протекла 24 сата умрла 41 особа, а регистрована су 302 новопозитивна случаја корона вируса од 1.357 тестираних особа, саопштиле су данас ентитетске установе за јавно здравство и Влада Брчко дистрикта.

У протекла 24 сата Заводу за јавно здравство Федерације БиХ пријављена су укупно 924 узорка од чега је 249 позитивно на корона вирус.

У Федерацији БиХ преминуле су 24 особе, а од почетка епидемије 6.451, преноси Клиx.ба.

У протекла 24 сата у Републици Српској тестирано је 99 лабораторијских узорака, а зараза је потврђена код 50 особа. У истом периоду је Институту за јавно здравство Републике Српске пријављено 16 смртних случајева.

До сада је у РС потврђено 83.009 случајева корона вируса, а преминула је 4.761 особа код које је потврђен тест на вирус корона.

У Брчко дистрикту регистрована су три нова случаја заразе корона вирусом, а тестирано је 170 лабораторијских узорака. Умрла је једна особа.

У Црној Гори преминуле четири особе, 378 новозаражених

У Црној Гори су, у последња 24 сата, од корона вируса преминуле четири особе, а укупно је дијагностиковано 378 новопозитивних случајева инфекције, саопштио је Институт за јавно здравље Црне Горе (ИЈЗЦГ).

Највише новозаражених је у Подгорици – 187.

Укупан број преминулих од почетка епидемије повезаних са корона вирусом је 2.107.

Укупан број тренутно активних случајева заразе је 4.465.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here