Mesto za reklamu
  1. 01. 2021.

Од почетка пандемије у свету број заражених коронавирусом премашио је 100 милиона, а од последица болести преминуло је готово 2.140.000 људи. У ситуацији када се шире нови сојеви коронавируса и великог броја нових инфекција, Европска комсија је позвала да се избегавају и “снажно обесхрабре” сва путовања која нису неопходна.

За два дана у Француској у болнице примљено више од 1.000 особа

Број људи хоспитализованих у Француској због коронавируса повећао се за више од 1.000 у претходна два дана, што је тренд који није виђен до 16. новембра, а број особа на интензивној нези прешао је 3.000 први пут од 9. децембра, јавља Ројтерс.

Услед повећаних бројки, медицински експерти су позвали власти на трећи “локдаун”, међутим француски медији преносе да председник Емануел Макрон покушава да избегне такве мере.

Макрон се нада да ће полицијски час који је почео пре 10 дана бити довољан да се успори пораст броја оболелих, услед све више инфицираних заразнијим сојем ковида 19.

Највећи број пацијената на интензивној нези био је 4. априла – 7.148.

(Танјуг)

Фаучи: Ношење две маске штити боље од једне

Доктор Ентони Фаучи каже да ношење две маске уместо једне вероватно ефикасније штити од коронавируса, преноси Си-Ен-Ен.

На питање да ли ношење две маске или ношење специјалне маске Н95 ефикасније спречава заражавање коронавирусом, Фаучи је одговорио да вероватно јесте тако.

“Ако имате физички покривач са једним слојем, па ставите и други слој, сасвим је разумно да би вероватно био ефикаснији и то је разлог зашто видите људе да носе две маске или маску Н95”, објаснио је доктор Фаучи.

Амерички Центар за контролу и превенцију болести препоручује људима да носе маске на јавном простору и било где где ће се наћи у близини других људи, као и да би требало да носе маске које имају два или више слојева материјала који добро лежи преко носа и уста.

(Си-Ен-Ен)

Број заражених у Британији већи за 22.195, преминула 592 пацијента

Број заражених коронавирусом у Великој Биртанији порастао је за 22.195, показују владини подаци. То је пад у односу на претходни дан када је број заражених био 30.004, пренео је Ројтерс. Укупан бој заражених у Британији сада је 3.669.658.

Од ковида 19 су у протеклиа 24 сата преминуле 592 особе, што је мањи пад у односу на претходни дан када је било 610 смртних случајева. Укупан број преминулих сада је 98.531.

Према Владиним подацима, до сада је 6.573.570 људи примило прву дозу вакцине.

(Танјуг)

Још 381 особа заражена у Црној Гори, две преминуле

Током протекла 24 сата у Црној Гори је регистрован још 381 случај заразе коронавирусом, док су два пацијента преминула од последица заразе.

Тестиран је још 1.021 узорак, а од ковида 19 су се опоравиле 584 особе, саопштио је Институт за јавно здравље Црне Горе.

Све мере у Црној Гори остају на снази

Све рестриктивне мере у Црној Гори остају и даље на снази.

Државни секретар у Министарству здравља Борко Бајић је саопштио да је једина нова мера да је црногорским држављанима и странцима који долазе из Уједињеног Краљевства дозвољен улазак у Црну Гору само уз негативан пи-си-ар тест, не старији од 72 сата.

Директор Института за јавно здравље Игор Галић је рекао да је епидемиолошка ситуација и даље веома сложена и указује на то да нема места опуштању.

“У последњој недељи забележен је лагани пад у обољевању. Епидемијска крива је у лаганом паду, повећан је број опорављених, а смањен хоспитализованих”, навео је Галић.

(Танјуг)

У Грчкој 436 новозаражених, преминуло 25 особа

У Грчкој је током последња 24 сата потврђено 436 нових случајева заразе коронавирусом, а од последица инфекције преминуло је 25 особа, саопштила је Национална организација за јавно здравље.

Од почетка пандемије регистровано је 152.412 случајева заразе у Грчкој, од којих се 5.863 доводи у везу са путовањем у иностранство, а 47.124 са већ познатим случајевима.

У тој земљи на респрираторима се налази 286 пацијената, просечне старости од 68 година.

До сада је од ковида 19 преминула 5.671 особа, преноси АНА.

(Танјуг)

Још 420 преминулих у Италији

У Италији је током протекла 24 сата регистровано 420 смртних случајева од последица ковида 19, што је значајан пораст у односу на дан раније, када је тај број износио 299.

Што се тиче новооболелих, Италија бележи пад пошто је у последња 24 сата регистрован 8.561 случај заразе, док их је у недељу било 11.629, преноси Ројтерс.

Од почетка пандемије у Италији је оболело више од 2,4 милиона људи, а преминула је 85.881 особа.

(Танјуг)

Руси направили прву фотографију мутираног соја коронавируса

Руски државни истраживачки центар за вирологију и биотехнологију “Вектор” из Сибира тврди да има прве фотографије мутираног соја коронавируса откривеног у Великој Британији, преноси британски портал Метро.

Фотографија је начињена уз помоћ преносног електронског микроскопа уз увећање од 100.000 пута.

Русија тврди да су у току истраживања својстава новог соја коронавируса, што укључује његове структурне карактеристике и манифестације у ћелијским културама и експерименталним моделима на лабораторијским животињама.

Заменица руског премијера Татјана Голикова је рекла да је сој изолован и да су у току испитивања, као и да надлежни за сада не виде никакве претње по земљу.

(Танјуг)

Борељ: Шефови дипломатија ЕУ разговарали о подели вакцина трећим земљама

Шеф дипломатије Европске уније Жосеп Борељ каже да је подела вакцина из ЕУ трећим земљама наишла на потешкоће због проблема у вакцинационим процесима у неким земљама чланицама.

Борељ је нагласио да су о плановима за поделу вакцина трећим земљама данас разговарали шефови дипломатија ЕУ на састанку у Бриселу.

“Убеђен сам да је праведна дистрибуција вакцина део решења”, поручио је Борељ.

Наглашава да се у процесу поделе вакцина не ради само о глобалној солидарности већ и о питању здравствене безбедности саме ЕУ.

(Танјуг)

Амерички “Мерк” одустао од развоја вакцине против коронавируса

Америчка фармацеутска компанија “Мерк” одустаје од два потенцијална кандидата за вакцину против ковидa 19 због слабих резултата у првим клиничким испитивањима, преноси агенција АП.

“Мерк” је саопштио да су добровољци добро поднели вакцину, али да је она подстакла слаб имуни одговор у поређењу са осталим вакцинама.

Из компаније наводе да ће фокус преусмерити на две могуће терапије за ковид 19, које тек треба да добију одобрење надлежних регулаторних тела.

“Мерк” се у трку за борбу против пандемије укључио касније од осталих највећих фармацеутских компанија, а прошле јесени почеле су прве фазе испитивања потенцијалних вакцина које захтевају само једну дозу.

У САД се у касној фази клиничких испитивања налази пет потенцијалних вакцина против коронавируса. Резултати испитивања вакцине коју је развила компанија “Џонсон и Џонсон” и која се прима из једне дозе очекују се ускоро.

(Танјуг)

Северна Македонија: Још 63 новозаражена

У последњих 24 сата у Северној Македонији регистрована су 63 нова случаја инфекције коронавирусом, док је шесторо пацијената преминуло, саопштило је министарство здравља те земље.

Укупан број заражених у тој земљи од почетка пандемије износи 90.717.

До сада је оздравило 78.727 пацијената, док је 2.791 преминуо.

У овом тренутку број активних случајева износи 9.199.

У Северној Македонији још није почела вакцинација.

Прошле недеље македонски премијер Зоран Заев саопштио је да се са српским председником Александром Вучићем договорио да Србија уступи Северној Македонији 8.000 “Фајзерових” вакцина, али чека се одобрење америчке компаније.

(Танјуг)

Још 17 смртних случајева у БиХ и 100 новозаражених

У Босни и Херцеговини, са Брчко Дистриктом, у последња 24 сата пријављено је 17 смртних случајева и 100 новозаражених особа од укупно 1.167 тестираних узорака.

Само у Федерацији БиХ пријављено је нових десет смртних случајева и 42 новозаражене особе, од 686 тестираних узорака.

Од почетка пандемије у БиХ број смртних случајева у Федерацији БиХ је 2.427.

До сада су тестирана укупно 389.293 узорка, а коронавирус је потврђен код 77.501 особе.

У Републици Српској тестирана су 474 лабораторијска узорка, а зараза је потврђена код 56 особа, а забележено је и осам смртних случајева.

До сада је у РС потврђено 39.602 случаја инфекције, а преминуло је укупно 2.013 особа од последица ковида 19.

До сада се опоравило 26.107 особа, а тестирано је укупно 179.690 особа.

У Брчко Дистрикту регистрована су два случаја заразе, од седам тестираних, а укупно активних је 395.

(Танјуг, РТРС)

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here