Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

Од почетка пандемије у Србији је забележено 1.806.086 случајева коронавируса, међу 8.414.160 тестираних узорака. Преминуло је 14.171 људи. Проценат смртности је 0,78.

Епидемијска ситуација у Србији и даље је непромењена и даље је тешка, а додатно је компликује омикрон стелт, подваријанта омикрон соја. Омикрон је доминантан у Србије и њиме је заражено преко 90 одсто оболелих од ковида.

Према првим информацијама, та варијнта је заразнија, али не и опаснија. Стелт је регистрован у око 60 земаља.

Према последњем пресеку, коронавирус је потврђен код још 12.532 особe, од тестираних 29.995 узорака. Од последица заразе преминуло је 58 особа. На респиратору су 174 пацијента.

Европска агенција за лекове почела је оцену захтева за одобрење додатне дозе вакцине Фајзер-Бионтек за децу од 12 до 15 година.

Удовичић: Војна болница Карабурма пуна

У Војној болници Карабурма више нема слободних места. Данима колико приме, толико и опусте пацијената.

“Ситуација је таква да све оно што у току дана отпустимо, толико пацијената и примимо. Велики је притисак и на јединицу интензивне неге. Овај талас се неће мерити по броју новозаражених пацијената, овај талас ће се памтити и мерити по броју оних који су хоспитализовани, оних који су у јединици интензивне неге и нажалост по броју преминулих”, истиче Удовичић.

Наводи да је од почетка таласа у тој болници углавно старија популација – просек година је преко 70.

“То захтева заиста велике напоре медицинског кадра око неге ових пацијената”, додао је Удовичић.

Др Шеклер: Стелт омикрон је тешко разликовати од делта соја

Вирусолог Др Миланко Шеклер је за РТС рекао је да подврста омикрона неоправдано добила назив “стелт” (енгл. stealth – потајно), јер је њено дијагностификовање врло једноставно.

“Проблем је што се ова врста тешко разликује од делте пи-си-ар техником, којом је до сада могла да се одвоји старија верзија омикрона. Ова данашња не може да се одвоји, не може лако да се разликује да ли је омикрон или делта”, објаснио је др Шеклер.

Истиче да се, упркос великом броју пацијената у болницама, показало да омикрон сој није ни мутант ни Франкенштајн, који ће нас све побити.

У Златиборском округу у болницама 282 пацијента, деветоро на респиратору

Током јучерашњег дана, у ковид амбулантама ужичког Здравственог центра обављено је 1.465 прегледа, а 24 пацијента су упућена на болничко лечење.

Из болнице је отпуштено 25 особа, док је на дневној терапији 101 пацијент.

Укупно хоспитализованих у болницама је 282, међу њима је деветоро на респиратору, од којих седморо у Ужицу и двоје у пријепољској болници.

У Врању хоспитализован 101 пацијент, на кисеонику њих 58

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализован је 101 пацијент, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, док је 58 на кисеонику.

Током протеклог дана на болничко лечење примљено је седам пацијената, а отпуштено пет.

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављена су 402 прегледа, од којих је 137 првих. Такође, урађена су 144 антигенска и 9 пи-си-ар тестова.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here