Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Наша Исидора Станковић, која се науком бави у Њујорку, у САД, иначе из Ниша, преноси сазнања из, како каже, сјајног научног рада који потврђује како коронавирус напада људски организам – а у том механизму се крије доказ да овај вирус није настао у лабораторији.

 

Од избијања пандемије коронавируса, са опасном инфекцијом шире се и једнако опасне теорије завере – од којих је једна била и гласина да је САРС-Ков-2 направљен у лабораторији, па је намерно пуштен у свет, преноси.

Да су такве тврдње бесмислене, показао је научни рад чију садржину преноси наша млада научница Исидора Станковић, која живи и ради у у Њујорку у САД.

Она нам је и на свом Фејсбуку укратко објаснила каква сазнања доноси рад који се бавио откривањем механизма који нови коронавирус користи како би инфицирао наш организам. Рад у изворном облику можете прочитати у магазину “Cell”, док Исидорино објашњење преносимо у целости.

“Примарни начин како наш имуни систем детектује страно тело су протеини интерферони. Када вирус инфицира наш организам, интерферони се стварају и попут полицајца сигнализирају нашем имуном систему да активира остале одбрамбене механизме. Истраживања су показала да најтеже случајеве коронавируса карактерише потпуни губитак интерферона и отуд немогућност имуног система да реагује.

Протеини су основна јединица наших ћелија – сви протеини у нашем организму (па и интерферони) настају од нашег РНК који настаје конверзијом нашег ДНК. Вируси одавно нападају наш РНК током инфекције на разне начине: полиовируси спречавају транслацију нашег РНК у протеине, цитомегаловируси спречавају пренос наших протеина кроз ћелије, вирус грипа (инфлуенза) спречава кључне модификације РНК. Све ове вирусне стратегије су познате и за њих постоје мање-више успешне терапије које таргетирају ове функције.

По чему се ковид 19 разликује? Па, за разлику од осталих, који имају један начин на који таргетирају стварање протеина…Ковид има 3 начина да истовремено уништи наше протеине, тј. у овом случају наше интерфероне. Ово истраживање с Цалтецх-а показује да ковид 19 спречава синтезу интерферона, полицајаца нашег имуног система, тако што спречава и модификације РНК и транслацију РНК у протеине и пренос протеина кроз ћелије истовремено! Ово резултира губитком интерферона и на крају доприноси томе да наш имуни систем не зна да је вирус у организму и не може да одговори.

Шта ово просто значи – пита се Исидора и одговара: Лаички речено, већина вируса таргетира наш имуни систем стратегијом А, Б или Ц (на слици), што олакшава прављење терапија против њих – КОВИД19 користи све 3 стратегије истовремено, због чега ће прављење антивиралних лекова за превенцију инфекције бити јако отежано (скоро немогуће?). Као неко ко изучава РНК, ово је потпуно фасцинатно откриће…Нисам скоро видела паметнији вирус. Ово и апсолутно доказује да је вирус продукт еволуције, а не “направљен у лабораторији” – никаква технологија за РНК модификовање не би могла да произведе ова 3 резултата истовремено”, пренела нам је је млада научница, наша Исидора Станковић, која живи и ради у Њујорку у САД.

„Српска стварност“ / Ј.С. /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here