Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Свечана литургија на којој треба да буде устоличен митрополит црногорско-приморски Јоаникије почиње, према најавама, у осам сати у цетињском манастиру. Од раног јутра на Цетињу је напето – демонстранти су бацали каменице на полицију, која је испалила сузавац. У нередима повређене четири особе, јавља РТЦГ. Патријарх Порфирије, који је синоћ свечано дочекан у Подгорици, демантовао је наводе о одлагању устоличења митрополита и поручио да ујутро са архијерејима креће на Цетиње.

Српска православна црква и патријарх Порфирије демантовали су синоћ наводе медија да је СПЦ одустала од устоличења митрополита Јоаникија у цетињском манастиру и поручили да се ради о ноторној неистини и дезинформацији.

Група грађана, која се противи устоличењу у Цетињу, пробила је у суботу полицијску блокаду која је била на кружном току на улазу у град и блокирала магистрални пут Подгорица-Цетиње.

Поручили су да ће остати на барикадама, док Српска православна црква не одустане од намере да устоличење буде у цетињском манастиру. Они су претходно уклонили део заштитне ограде испред Двора краља Николе.

У Подгорици је синоћ организован свечани дочек за патријарха српског Порфирија, на којем се окупљенима обратио и митрополит Јоаникије. Поглавар СПЦ поручио је да је Црква јединствени кров и простор за све. Догађају, који је протекао достојанствено, по неким проценама присуствовало је око 70 хиљада људи.

Митрополит је рекао да је у последње време народ, који се објединио да брани своје светиње, веру, част, образ и памћење, заблистао и изашао пред лице целе православне васељене као народ одан својој вери и цркви.

Премијер Здравко Кривокапић, који је присуствовао дочеку у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, оценио је да је дочек био “диван и достојанствен”.

Са друге стране, председник Мило Ђукановић, који је јуче био на Цетињу, огласио се поновним захтевом за решење статуса СПЦ и додао да не верује да ће се у том граду догодити најављено устоличење. По многима он је дошао на Цетиње да би пружио подршку својим присталицама из ДПС, који су носиоци нереда. У исто време он шалје поруке и наводно моли грађане за мир и да се устоличење митрополита Јоаника одржи на неком другом месту.

Време припрема за устоличење митрополита Јоаникија обележиле су тензије и препуцавања на пољу политике и протести због места устоличења – цетињског манастира.

У нередима на Цетињу лакше су повређене четири особе, потврђено је Порталу РТЦГ у Општој болници у том граду.

Пацијенти су, како је речено РТЦГ-у, пуштени на кућно лечење.

Полиција је поново интервенисала на Дворском тргу и бацила сузавац, наводи РТЦГ додајући да је полиција на главном градском тргу издала наређење да се грађани повуку.

Полиција на тргу се прегрупише, а Вијести наводе да је приведен један од учесника протеста.

Блокирани су сви путеви ка Цетињском манастиру, где полиција појачава снаге.

Вијести јављају да су демонстранти на полицију бацали каменице, стаклене флаше, петарде, након чега је полиција реаговала и бацила сузавац.

Радио-телевизија Црне Горе наводи да су бачене и шок-бомбе.

Из Кабинета председника Владе Црне Горе тврде да су демонстранти без икаквог повода напали полицију и бацили Молотовљев коктел.

На путу ка Цетињу је и десесетак полицијских комбија, као и багер и двоје ватрогасних возила.

У центру Цетиња дошло је до сукоба демонстраната и полиције, јављају подгоричке Вијести. Полиција је том приликом испалила више сузаваца.

Kод музеја Kраља Николе на Цетињу неколицина људи је кренуло каменицама да гађа полицију, након чега је она поново употребила сузавац.

На полицију на Цетињу је бачен Молотовљев коктел, тврде из Kабинета председника Владе Црне Горе.

Вијестима је из Kабинета званично саопштено да су демонстранти без икаквог повода на више локација напали полицију.

Устоличење изабраног митрополита црногорско-приморког Јоаникија најављено је за данас ујутро у цетињском манастиру, у присуству архијереја СПЦ са патријархом на челу.

„Српска стварност“ / Агенције, медији Црне Горе, РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here