Mesto za reklamu

01.08.2021.

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи посмртно је одликовала Бо Бајдена, преминулог сина америчког председника Џо Бајдена, који је по уласку међународних цивилних и војних снага 1999. године, неколико година службовао на KиМ као амерички правни службеник.

На свечаности у Приштини Османи је рекла да је посвећеност америчког председника Џо Бајдена да побољша своју земљу и свет непремостива.

“Покојни Бо Бајден је био управо такав. Он је свећа која је осветлила толико људи. У нашим најмрачнијим данима, цела породица Бајден је такође осветлила народ на Kосову”, навела је Османијева.

Бо Бајден је радио на успостављању правосудног система од 1999 године.

Османијева је додала да допринос Сједињених Америчких Држава и америчког народа властима у Приштини “превазилази партнерски однос”, наводи се у саопштењу канцеларије председништва.

Председничку медаљу примио је амерички амбасадор у Приштини Филип Kоснет, док се председник САД обратио се присутнима преко видео-поруке.

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден захвалио је председници Косова Вјоси Османи на постхумном одликовању његовог сина Боа Бајдена – рекавши да је Косово у срцима свих чланова породице Бајден.

“Бо је на Косову радио од срца. Заљубио се у ту земљу”, рекао је амерички председник.

“У то време, Косово је још имало свеже ране и правосудни систем обликован деценијама тоталитарне владавине. Међутим, Бо је могао да види шта се све може учинити и већ тада је могао да види будућност ваше поносне земље”, навео је у поруци амерички председник.

Бајден је указао да је његов преминули син био само један од многих људи посвећених независности Косова, те да је прихватио ту част у име свих који су помогли у изградњи институција те земље у последње две деценије.

Додао је и да је задовољан што је у току од неколико недеља у могућности да Косову обезбеди нове дозе вакцине против Ковида 19 фармацеутске компаније Фајзер.

Једна од улица у близини војне базе Боундстилл на Косову носи име Боа Бајдена, некадашњег државног тужиоца у америчкој држави Делавер, који је 2015. преминуо од рака.

Годину дана касније, Џозеф Бајден, тада на функцији потпредседника, посетио је Косово и присуствовао церемонији доделе имена улици Боа Бајдена.

Свечаности су присуствовали председник парламента Гљаук Kоњуфца, премијер Аљбин Kурти и представници институција и политичких партија. На свечаности је популарни косовски музичар отпевао нумеру једне од омиљених музичких група Боа Бајдена – “Колдплеј”.

По Бо Бајдену назван је и део магустралног пута Урошевац – Гњилане.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here