Mesto za reklamu
  1. 07. 2021.

Фестивал европског филма Палић у свом 28. издању почео је данас и трајаће до 23. јула на Палићу и Суботици, а главни такмичарски програм је отворио филм “Дневник из Гвантанама” Кевина МекДоналда, са двоструком добитницом Оскара Џоди Фостер у главној улози.

Чувена филмска манифестација ће се одржавати на више простора, пре свега на јединственој Летњој позорници на Палићу, где је и биоскоп “Абазија”, као и биоскопима “Еуросинема”, и “Лифка” у Суботици, у организацији Отвореног универзитета Суботица.

Главни такмичарски програм Фестивала европског филма Палић отворио је филм “Дневник из Гвантанама” редитеља Кевина МекДоналда, са двоструком оскаровском Џоди Фостер.

Прослављена америчка глумица Џоди Фостер, лауреат Оскара за филмове “Таксиста” Мартина Скорсезеа и “Кад јагањци утихну” Џонатана Демија, у најновијем филму “Дневник из Гвантанама” има улогу Ненси Холандер, адвоката која преузима случај Мохамеда Оулда Слахија (Тахар Рахим).

Овај Мауританац је оптужен да је ангажавао терористе који су срушили торњеве – Близнакиње Светског трговачког центра 11. септембра.

На Летњој позорници светску премијеру 22. јула имаће домаћи филм “Нечиста крв – грех предака” редитеља Милутина Петровића.

Ово остварење наћи ће се у Главном такмичарском програму фестивала, где ће бити у конкуренцији за Златни торањ за најбољи филм, Палићки торањ за најбољу режију, као и за Специјалну награду жирија.

Током централног дела манифестације публици ће бити представљено више од 100 филмова из свих крајева Европе, у 11 различитих селекција и програмских целина.

Добитници овогодишњих награда “Александар Лифка” за изузетан допринос европској кинематографији су глумац Александар Берчек у категорији домаћих стваралаца и редитељ Кристијан Пецолд у категорији страних аутора.

Словеначка глумица Милена Зупанчић прва је лауреаткиња почасне награде “Лифка” за допринос регионалној кинематографији, а добитница награде “Ундергроунд спирит” је позната румунска продуценткиња Ада Соломон.

Радионицу филмске критике водиће као и сваке године британски аутор Нил Јанг, селектор програма “Паралеле и судари” и “Млади дух Европе” на фестивалу, као и Борислав Анђелић, доајен филмске критике у Србији и некадашњи уметнички директор ФЕСТ-а.

Селекција “Нови мађарски филм”, као и претходних година доноси најновију продукцију из суседне земље, док је “Млади дух Европе” селекција намењена кратким и експерименталним филмским формама.

Током фестивала биће приказан и избор филмова са Фестивала Жигмонд Вилмош у Сегедину као и селекција “ЕФА Схортс”, коју чине кратки филмови номиновани за награду Европске филмске академије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here