Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Украјинске трупе одбиле су напад на периферију Лисичанска, последњег града који је под контролом Украјине у региону Луганска, али су Руси заузели село Николајевка, саопштио је начелник регионалне војне администрације Сергиј Гајдај. Украјина је заједно са Молдавијом добила статус кандидата за ЕУ. Председник Зеленски каже да Украјина није граница између орка и вилењака, већ будући равноправни партнер за 27 земаља ЕУ.

Москва: Руска војска блокирала Лисичанск са југа

Портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков каже да је руска војска пробила украјинску одбрану и блокирала Лисичанск из јужног правца.

Како је навео, за пет дана освојено је 11 насеља, а највећа од њих су Лоскутовка, Мирнаја долина и Устиновка, пренео је Тас.

Захарова: Статус кандидата за чланство у ЕУ Украјине и Молдавије имаће негативне последице

Руско министарство спољних послова саопштило је да би одлука лидера Европске уније да прихвате Украјину и Молдавију као кандидате за чланство могла имати негативне последице.

“Одлуком да се Украјини и Молдавији додели статус земаља кандидата, Европска унија је потврдила да наставља да ‘активно експлоатише Заједницу независних држава на геополитичком нивоу, да је користи за обуздавање Русије’”, навела је портпаролка министарства Марија Захарова у саопштењу. (Reuters)

Морајвецки: Желимо више НАТО трупа на делу земље који раздваја Калињинград од Белорусије

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки каже да Варшава и балтичке земље желе да виде јаче присуство НАТО-а у Сувалкском коридору, делу земље који раздваја руску ексклаву
Калињинград и границу Белорусије.

Литванија је забранила прелазак робе која подлеже санкцијама ЕУ преко њене територије до Калињинграда, што је појачало ионако велике тензије између Москве и Запада. (Reuters)

ИАЕА: Угрожено здравље особља у нуклеарки Запорожје

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саиопштила је да све више забринута за доборобит украјинског особља у нуклеарној електрани Запорожје у Украјини, која се налази под контролом руских снага.

Тело Уједињених нација за контролу нуклеарне енергије наглашава да је упознато са недавним извештајима у медијима и са других места који указују на погоршање услова у којима ради украјинско особље у највечој нуклеарној електрани у тој земљи и додаје да та организација жели да што пре пошаље своје стручњаке у Запорожје, преноси Ројтерс.

Руске снаге су заузеле нуклеарну електрану Запорожје почетком марта ове године. (Reuters)

Песков: Односи Русије и ЕУ тешко да могу да иду ниже

Односи Русије и Европске уније су већ на дну, тешко ће ићи ниже, чак и након одлуке ЕУ да Украјини и Молдавији додели статус кандидата, каже портпарол Кремља Дмитриј Песков.

“То су, наравно, унутрашњи европски послови. Важно је да сви ти процеси не би требало додатно да штете односима Русије са ЕУ, који су већ на дну”, рекао је Песков на конференцији за новинаре.

Песков је подсетио да је Турска деценијама кандидат за чланство у Европској унији, али да није одмакла даље од кандидатуре, а дугорочно је, како каже, одлучила да постане суверена и независна држава. (Тас)

Власти Северодоњецка: Биће потребно време да се украјинска војска повуче

Власти Северодоњецка, града на истоку Украјине, саопштиле су да ће бити потребно време да украјинске оружане снаге напусте град.

Шеф северодоњецке регионалне државне администрације Роман Власенко рекао је за украјински Радио Слобода да руске трупе напредују у свим правцима у области Северодоњецка и Лисичанска, користећи авионе и ракете.

Према његовим речима, украјинске трупе су и даље у Северодоњецку и биће потребно време да оду из града.

Истакао је да нема говора о повлачењу украјинске војске из Лисичанска.

Претходно је шеф регионалне администрације Луганска Сергеј Гајдај изјавио да су украјинске снаге у Северодоњецку добиле наређење да се повуку на нове положаје као и да су украјинске трупе одбиле руски напад на јужну периферију Лисичанска. (Униан)

“Лисичанск са три стране окружен напредујућим руским снагама”

Руске снаге су “потпуно окупирале” округ јужно од града Лисичанска у источној области Луганска, саопштио је локални украјински званичник Алексиј Бапченко.

“Нажалост, од данас је цео округ Хирске окупиран. На периферији се воде неке безначајне, локалне битке, али је непријатељ ушао”, изјавио је председник општине Хирске Алексиј Бапченко.

Губитак Хирске и неколико других околних насеља, доводи Лисичанск, последњи велики град у Луганску под контролом Украјине, у опасност да буде окружен са три стране напредујућим руским снагама, наводи Ројтерс.

Руско министарство одбране саопштило је данас да је опколило око 2.000 украјинских војника, укључујући 80 страних бораца код Хирске.

Украјина је наговестила да се трупе повлаче из суседног града Северодоњецка, попришта вишенедељних интензивних бомбардовања и уличних борби.

Гајдај: Руси уништавају путеве и мостове који воде ка Лисичанску

Руске снаге извеле су ваздушне ударе на прилазима Лисичанску, у Луганској области, саопштио је начелник регионалне управе Сергиј Гајдај.

Гајдај је навео да је оштећен мост на прилазу граду и да сада њиме могу да прођу само лака возила, преноси Интерфакс Украјина.

“Руси из хеликоптера уништавају путеве и мостове који воде ка Лисичанску”, написао је Гајдај на свом Телеграм каналу.

У екплозији аутомобила у Херсону погинуо локални званичник

Начелник Управе за породицу, омладину и спорт војно-цивилне администрације Херсонске области Дмитриј Савлученко погинуо је у експлозији аутомобила У Херсону, на југу Украјине, преноси РИА Новости.

Локалне власти оквалификовале су експлозију као терористички напад.

Заменик шефа војно-грађанске администрације Кирил Стремоусов изјавио је да је аутомобил дигнут у ваздух када је Савлученко ушао у њега.

Хабек: Могућа потпуна обустава испоруке гаса Северним током

Министар привреде Немачке Роберт Хабек сматра могућим да Русија престане у потпуности да испоручује гас Северним током 1.

Хабек је за Ер-Те-Ел поновио свој став да не верује у техничке проблеме које је Кремљ навео као разлог за смањене испоруке гаса, већ истиче да се ради о политичкој мери.

На питање да ли може замислити да ће се рачун за гас утростручити, Хабек је одговорио да то не може искључити и да је све могуће.

Хабек је истакао да Немачкој предстоји талас поскупљења који фактички није могуће спречити.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here