Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Најтеже борбе воде се у источном делу Донбаса. Јенс Столтенберг поручује да НАТО неће бити део конфликта у Украјини и да неће слати трупе јер жели да избегне рат са Русијом. Урсула фон дер Лајен позива на разговоре с Москвом како би се одблокирале испоруке пшенице. Мађарски премијер прогласио ванредно стање како би имао простора за маневар.

Песков: Бондаров није с нама, он је против Русије

Портпарол Кремља Дмитриј Песков прокоментарисао је јучерашњу оставку Бориса Бондарева, саветника у сталној мисији Русије при УН у Женеви, на коју се одлучио због неслагања са руском “специјалном војном операцијом” у Украјини оценивши да је бивши руски дипломата “против Русије”.

“Он није са нама, он је против нас. Критичан је према руском политичком руководству које подржава практично читаво становништво наше земље. Сходно томе, овај господин је иступио против наше земље”, рекао је Песков, преноси Тас.

У јучерашњем разговору са уредником Би-Би-Сија Стивом Розенбергом руски дипломата Борис Бондарев је објаснио да је поднео оставку и изјаснио се против руског државног врха јер се снажно противи ономе што влада Русије ради у Украјини од 24. фебруара.

“Не желим више да будем повезан са тим. Не видим никакву алтернативу (овој одлуци)”, рекао је високи руски дипломата и нагласио да је имао дилему само у вези с тим кад ће учинити то што је учинио, а не да ли ће то учинити.

Бондарев рекао да не верује да његова осећања дели велики број његових колега у министарству спољних послова Руске Федерације. (Тасс)

Руски образовни систем окреће леђа Болоњи

Министарство образовања и науке Русије саопштило је данас да намерава да изађе из болоњског процеса.

“Према Болоњском систему треба се односити као прошлој етапи. Будућност је у нашем сопственом јединственом систему образовања у чијој основи морају да буду интереси националне економије и максимални простор могућности за сваког студента”, рекао је министар образовања Валериј Фаљков, преноси Спутњик.

Са овом иницијативом раније је изашао секретар Савета за безбедност Николај Патрушев који је рекао да руске студенте и предаваче сада практично протерују из западне научно-образовне сфере.

Болоњски процес је настао након што су министри образовања 29 европских држава у италијанском граду Болоњи 19. јуна 1999. године потписали Болоњску декларацију о реформи система високог образовања Европе. (Спутњик)

Канада купује муницију за Украјину

Канада је купила муницију по НАТО стандарду за Украјину, како би је подржали у рату против Русије, саопштила је канадска министарка одбране Анита Анан.

Муниција је купљена од Сједињених Држава за 76 милиона америчких долара и очекује се да ће ускоро бити испоручена Украјини.

Амерички секретар за одбрану Лојд Остин рекао је јуче на састанку, чији је циљ координација у наоружавању Кијева, да је око 20 земаља најавило нову помоћ за Украјину.  (Reuters)

Орбанова влада прогласила ванредно стање

Мађарска влада је прогласила ванредно стање због рата Украјини.

У објави на Фејсбуку премијер Виктор Орбан је навео да је његовом кабинету потребан простор за маневар како би могао брзо да одговори на изазове.

Орбан, који је у априлу освојио четврти узастопни мандат за формирање владе, и раније је проглашавао ванредно стање – због миграција и пандемије.

Ванредно стање омогућиће му да брзо доноси мере, путем декрета. (Reuters)

Забрана уласка у Русију за британске лордове

Русија је увела санкције за 154 члана британског Дома лордова, горњег дома парламента, и забранила им улазак у земљу, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Како је објаснило у саопштењу, овај потез је одговор на одлуку британске владе да стави на црну листу скоро све чланове руског Савета федерације, годњег дома Федералне скупштине Руске Федерације, преноси Тас.

“Санкције на личном нивоу уведене су на основу принципа реципроцитета за 154 члана британског парламента Дома лордова. Рад на проширењу руске црне листе ће се наставити”, поручило је руско министарство.

Москва: Уклоњене мине из луке у Маријупољу

Руско министарство одбране саопштило је да су уклоњене мине из Азовске морске луке у Маријупољу.

Мине су уклоњене с територије луке и оближњих вода, наводи се у саопштењу.

Русија је прошле недеље успоставила пуну контролу над Маријупољем, након што су се украјински војници који су недељама били опкољени у железари Азовстаљ одлучили да се предају. (Reuters)

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here