Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Украјинске снаге тврде да су прешле у контраофанзиву у Херсонској области а борбе се воде и у Доњецкој области. Из Анкаре поручују да се предузимају напори да се што пре покрене извоз украјинског жита кроз Црно море. Кијев поручује да су спремни да извезу 60 милиона тона житарица.

Руске снаге су погодиле украјински ратни брод и противбродске ракете “харпун” које су испоручиле САД у луци Одеса. Русија је у суботу гађала главну луку Украјине високо прецизним пројектилима, само 12 сати након што је Москва потписала споразум са Украјином да дозволи надгледани извоз житарица из јужних украјинских лука.

Украјина предвиђа да ће до септембра поново заузети јужни регион Херсона, рекао је помоћник начелника Херсонске области Сергиј Клан.

Немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер оценио је данас да је рат који руски председник Владимир Путин води против Украјине такође “рат против јединства Европе”. 

Украјина је рекла да ће наставити са извозом житарица упркос нападима. Министар за инфраструктуру Олександр Кубраков рекао је да ће “наставити техничке припреме за покретање извоза пољопривредних производа из наших лука”.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је у Каиру да ће безбедност бродова са украјинским житом у Црном мору, заједно са Русијом и Турском, обезбеђивати и трећа страна, али није навео о којој је земљи реч.

Нови командант Црноморске флоте: Ове године добијамо 12 нових бродова

Вицеадмирал Виктор Соколов, новоименовани командант руске Црноморске флоте каже да ће ове године добити 12 нових бродова заједно са додатним авиoнима и копненим возилима, пренела је државна новинска агенција Тас.

РИА Новости јавиле су у среду да је Соколов именован за шефа Црноморске флоте. Заменио је Игора Осипова, његовог шефа од 2019. године, после низа неуспеха.

Недељу дана раније, експлозије у ваздушној бази на Криму уништиле су већи део једног од ваздухопловних пукова флоте.

У априлу, главни брод флоте, крстарица Москва, потопљена је у, како је украјинско Министарство одбране саопштило, ракетном удару.

Два месеца касније, Црноморска флота се повукла са стратешки виталног Змијског острва, у близини украјинске луке Одеса. (Reuters)

Москва: Руске трупе у нуклеарки спречавају “чернобиљски сценарио”

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков каже да руско војно присуство у нуклеарној електрани Запорожје на југу Украјине представља гаранцију против, како је рекао, “чернобиљског сценарија”, мислећи на нуклеарну катастрофу из 1986. године.

Портпарол руског МСП-а Иван Нечајев рекао је у четвртк да је предлог УН да се област око нуклеарне електране демилитаризује “неприхватљив”.

Нуклеарку у Запорожју, највећу европску, Русија је окупирала у марту.

Близу је линије фронта, а последњих недеља је више пута била на удару граната, што је изазвало страх од нуклеарне катастрофе. И Русија и Украјина оптужују једна другу за гранатирање објекта. (Reuters)

Енергоатом: Руске снаге планирају да искључе нуклеарку Запорожје

Украјинска државна нуклеарна компанија Енергоатом саопштила је да руске снаге планирају да искључе функционалне блокове у нуклеарној електрани Запорожје као и да их “скину” са електричне мреже.

Енергоатом је у саопштењу навео да верује да се Русија, која контролише електрану на југу Украјине, спрема да тамо изведе “провокацију великих размера”.

Сама Москва оптужила је Кијев да припрема “провокацију” на том месту. (Reuters)

Проруске власти: У украјинском гранатирању убијено пет цивила

Пет цивила је убијено, а још 23 су рањена у украјинском бомбардовању Доњецке области на истоку Украјине током протеклог дана, саопштио је штаб територијалне одбране проруских власти које су прогласиле независност, а преноси Тас.

Како се тврди, украјинске снаге данас су три пута гранатирале територију ДНР.

Украјинске трупе испалиле су укупно 17 граната, од којих шест калибра 155 милиметара на Горловку и Новобахмутовку, додаје се у саопштењу. (Тас)

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here