Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

У Украјини је досада живот изгубило најмање 1.119 цивила. Тешка хуманитарна ситуација у Маријупољу и Чернигову. Володимир Зеленски поручио да је спреман да преговара о неутралности и ненуклеарном статусу, али само уз безбедносне гаранције.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је јуче да је спреман на преговоре о неутралном статусу Украјине, као и о њеном ненуклеарном статусу, али само уз безбедносне гаранције. Било какав договр би, каже, морао да буде потврђен на референдуму.

Очекује се да ће преговори бити настављени у уторак у Истанбулу, саопштило је турско председништво.

У међувремену, борбе се настављају. Из Кијева наводе да руска војска покушава да опколи украјинске снаге на истоку.

Тешка је хуманитарна ситуација у Маријупољу, али и Чернигову на северу земље.

Уједињене нације саопштиле су да је живот досад изгубило најмање 1.119 цивила, а рањено њих 1.790. Међу погинулима је 15 девојчица и 32 дечака, као и 52 деце чији пол још није познат, наводи се у саопштењу УН.

Русија је 24. фебруара започела рат у Украјини, наводећи да се у Донбасу спроводи геноцид над Русима. Из Москве је поручено и да је циљ, како кажу, специјалне војне операције “денацификација” и “демилитаризација” Украјине.

Украјина за месец дана рата изгубила 564 милијарде долара

Украјинска министарка економије, Јулија Свириденко проценила је губите економије те државе за месец дана рата на 564,9 милијарди долара, од чега 119 милијарди долара отпада на уништену инфраструктуру. (Униан)

Македонија протерује руске дипломате

Македонско министарство спољних послова саопштило је да је руском амбасадору уручена нота о протеривању пет дипломата из те државе, јер су се понашали супротно одредбама Бечке конвенције.

Руским дипломатама остављено је пет дана да напусте Северну Македонију.

Песков: Очекујемо да се преговори наставе у уторак

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да би нова рунда преговора између руске и украјинске делегације могла да се одржи у уторак.

“Данас делегације крећу за Турску. Очекујемо да преговори сутра. За сада не можемо и нећемо говорити о напретку у преговорима. Сама чињеница да је одлучено да се наставе разговори је, важна. Али за сада настављамо да се држимо политике да не откривамо детаље у вези са преговорима. Сматрамо да то може само наштетити процесу преговора”, рекао је Песков. (Известија)

Бојченко: Мариупољ на ивици хуманитарне катастрофе

Стратешки важан украјински лучки град Мариупољ је на ивици хуманитарне катастрофе и мора бити у потпуности евакуисан, саопштио је градоначелник Вадим Бојченко.

Око 160.000 цивила тренутно је заробљено у граду без струје, рекао је Бојченко.

Он је додао да 26 аутобуса чека да евакуишу цивиле, али да руске снаге нису пристале да им омогуће безбедан пролаз.

Турска пронашла још једну мину у Црном мору

Турско Министарство одбране саопштило је да је у Црном мору у близини границе са Бугарском откривена мина.

Мина је примећена код града Игнеаде на западној обали Црног мора а турско министарство каже да ће о том питању разговарати са Москвом и Кијевом.

Босфор је једно време био затворен за кретање бродова.

Верешчук: Данас без хуманитарних коридора

Хуманитарни коридори за евакуацију цивила из насеља која се налазе у зони борбених дејстава данас неће бити отворени, саопштила је потпредседница украјинске владе Ирина Верешчук.

Она је на Телеграму написала да су украјински обавештајци известили о могућим, како је навела, “провокацијама дуж траса хуманитарних коридора”.

“Због безбедности грађана, данас не отварамо хуманитарне коридоре”, навела је Верешчук. (Интерфакс Украјина)

Кијев: Истрага о мучењу руских заробљеника

Олексиј Арестович, саветник украјинског председника, најавио је да ће Кијев покренути истрагу, дан пошто се на друштвеним мрежама појавио снимак мучења руских заробљеника.

“Овакве случајеве схватамо изузетно озбиљно… Покренућемо истрагу. Ми не мучимо ратне заробљенике”, најавио је украјински званичник.

У Кијеву од данас настава на даљину

Школе у главном граду Украјине од данас поново изводе наставу на даљину.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко најавио је раније да ће се образовни процес у том граду наставити 28. марта и да ће бити прилагођне “тренутним околностима”.

Кличко је истакао да је важан циљ за град да живи и ради чак и у тешким условима ратног стања. (Гардијан)

Више од 472.000 избеглица из Украјине стигло у Русију

Број избеглица које су у Русију стигле из Украјине премашио је 472 хиљаде, преносе руске агенције.

Више од 472.000 људи, укључујући скоро 100.000 деце, већ је стигло у Руску Федерацију из Доњецка и Луганска од којих 144.000 има држављанство Русије. (Известија)

Лондон: Русија изолује Украјину из међунaродне поморске трговине

Британско министарство одбране објавило је извештај обавештајне службе у којем се наводи да Русија “ефективно изолује Украјину из међународне поморске трговине”.

У саопштењу се прецизира да Русија то постиже одржавањем блокаде украјинске обале Црног мора.

Руски теретни брод погођен у Црном мору

Теретни брод “Омски 205” под руском заставом погођен је у Црном мору. На броду који је из Турске пловио за Ростов на Дону у тренутку удара налазило се 12 морнара.

Са брода је послат сигнал за помоћ коме је у помоћ притекао спасилачки брод и одвукао га ка обали. (Риа новости)

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here