Mesto za reklamu
  1. 04. 2022.

Сва пажња усмерена је на Маријупољ који је, како тврди Москва, заузела руска војска. Кијев поручује да 120.000 цивила не може да напусти град. Врховна рада продужила ванредно стање. Од САД у Украјину стиже тешка артиљерија, муниција, дронови. Запад помаже оружјем да други гину за њихов рачун. Још оружја шаљу и Данска и Шпанија, чији су премијери јуче, у знак подршке, посетили Кијев. Без примирја ни за Ускрс.

Русија и Украјина нису постигле договор о прекиду ватре током ускршњих празника. Председник Володимир Зеленски тврди да Русија није пристала на примирје, aли се, истиче, ипак и даље нада миру.

Услед интензивирања напада у Донбасу, Русија је саопшђтила да су њене снаге заузеле јужни лучки град Маријупољ у Доњецкој области. Власти у Кијеву саопштиле су да Русија контролише већину града, али да су у делу града остале украјинске снаге.

У фабрици челика “Азовстаљ” налази се између 1.500 и 2.000 људи. Док с руске стране стижу тврдње да је реч о милитантима, из Кијева поручују да се тамо налази 1.000 цивила и 500 рањених војника.

Владимир Путин поручио је да Русија гарантује живот украјинским трупама које напусте објекат и да ће бити третирани са поштовањем. Руској војсци је наредио да откаже планове за јуриш на фабрику, те да, уместо тога, жели да постројење буде блокирано.

Међутим, украјинска војска тврди да су украјинске снаге покушале упад у “Азовстаљ”.

У међувремену, америчка компанија “Максар технолоџис” саопштила је да сателитски снимци показују да се код Маријупоља проширила и да је тамо још 200 нових гробова.

Због нове фазе рата, САД су одобриле још један пакет помоћи Украјини, у вредности од 800 милиона долара. Помоћ подразумева тешку артиљерију, метке и дронове, а још оружја стиже из Шпаније и Данске, чији премијери су, у знак подршке, посетили Кијев.

С друге стране, Русија проширује листу санкција, на којој су се сада нашли и потпредседница САД Камала Харис, портпарол Пентагона Џон Кирби, али и оснивач Фејсбука Марк Закерберг.

Кијев тражи начин да губитке надокнади из замрзнутих руских средстава, а украјински председник Володимир Зеленски рекао је на састанку Светске банке да је Украјини потребно седам милијарди долара месечно како би надокнадила економске губитке изазване ратом.

Срушио се транспортни авион, има жртава

У Запорошкој области у Украјини, срушио се авион Ан-26 током техничког лета и има жртава, саопштила је тамошња обласна војна управа.

Наведено је да се околности истражују и да ће детаљи бити саопштени касније, јавља агенција Интерфакс.

Градоначелник Маријупоља поново апеловао на “потпуну евакуацију”

Вадим Бојченко, градоначелник Маријупоља поново је апеловао на “потпуну евакуацију” опкоqеног града град за који Москва каже да је под контролом руских снага.

“Потребна нам је само једна ствар – потпуна евакуација становништва, рекао је Бојченко, додајући да је у граду остало око 100.000 људи.

Са друге стране, заменица украјинског премијера Ирина Верешчук каже да због опасности данас није ни покушано отварање хуманитарних коридора.

“Због опасности на рутама, данас 22. априла неће бити хуманитарних коридора”, навела је Верешчукова на Фејсбуку, преноси Ројтерс.

Свима који чекају евакуацију Верешчукова је поручила “да буду стрпљиви и да издрже”. (Reuters)

 Британска лиценца за Гаспром банку до 31. маја

Власти Британије дале су лиценцу руској Гаспром банци за уплате до 31. маја и њеној подружници, како би се обезбедило снабдевање гасом Европске уније, преноси Ројтерс.

Лиценца дозвољава појединцу или компанији да настави плаћања по уговорима која су закључени пре 21. априла, а дозвољава радње као што су отварање и затварање банковних рачуна како би се извршила таква плаћања. (Reuters)

Литванија продужила ванредно стање до краја јуна

Литвански Сејм одлучио је да продужи ванредно стање до 29. јуна, уведено због инвазије Русије на Украјину.

За одлуку су гласала 124 посланика, шест је било уздржано, преноси Укринформ позивајући се на ЛРТ.

Председница Сејма Викторија Чмилите-Нилсен нагласила је да је режим ванредног стања неопходан, јер се, како је истакла, два месеца након његовог увођења војна агресија Руске Федерације на Украјину наставља, а претња се не смањује. (Укринформ)

 „Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here