Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Борбе за град Северодоњецк се настављају, у прекиду је струја и мобилне везе. Председник Володимир Зеленски посетио је по први пут од почетка ратних сукоба линију фронта у региону града Харков. Амбасадори земаља чланица ЕУ у недељу нису успели да постигну консензус о увођењу шестог пакета снакција против Русије који се односи на нафтни ембарго.

У Бриселу се одржава специјални самит лидера ЕУ 27 на коме ће лидери покушати да договоре нови пакет санкција Русији.

Уочи самита ЕУ, на којем би требало да се распавља о ембаргу на нафту из Русије и плановима за смањење зависности од руске енергије, немачки министар економије Роберт Хабек изразио је бојазан да јединство Европске уније “почиње да се распада”. 

Шведска размишља о укидању ембарга на извоз оружја Турској који је увела 2019. године, пишу шведски медији.

Турска има листу од пет услова које Шведска мора да испуни да би Турска рекла “да” за чланство Шведске у НАТО. Преговори су у току, али владе обе земље ћуте о томе како се они одвијају.

Руске трупе ушле у предграђа Северодоњецка

Руске трупе ушле су у предграђа украјинског града Севјеродоњецка, изјавио је гувернер Луганске области Сергеј Гајдај.

Гувернер је рекао да су руске трупе напале град свим оружјем, уз подршку из ваздуха, и ушле у његове југоисточне и североисточне делове.

Гајдар је навео да су у гранатирању Северодоњецка погинула два цивила, а да их је пет рањено. (Ројтерс)

Лавров: Ослобођење Донбаса безусловни приоритет

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да је “ослобођење Донбаса безусловни приоритет у току руске специјалне операције у Украјини”.

“Ослобођење Доњецке и Луганске области, које је Руска Федерација признала као независне државе, је апсолутни приоритет”, рекао је Лавров у интервјуу француском ТВ каналу ТФ1.

Додао је да становници осталих територија Украјине на којима се воде борбе “треба да одлучују о својој будућности”.

“Они морају сами да одлуче у ком окружењу ће наставити да постоје – у окружењу које је створио председник Зеленски, где постоји забрана руског образовања, медија, културе, употребе руског језика у свакодневном животу, или у неком другом, где ће сами моћи да васпитавају децу онако како желе, а не Зеленски и његов тим”, рекао је Лавров. (Риа Новости)

Дуда: Пољска спремна да постане гарант безбедности Украјине

Пољски председник Анџеј Дуда потврдио је да је та земља спремна да постане гарант безбедности Украјине.

“Владимир Зеленски ме је питао да ли се слажем да Пољска буде једна од држава гаранта безбедности Украјине. Сматрамо да смо као суседи једноставно дужни. Дакле, ако нам Украјина понуди да будемо гарант безбедности и гарант мира, када рат се заврши и ако такви услови мировног уговора буду прихваћени – да, Пољска ће учествовати у томе”, рекао је Дуда. (Си-Ен-Ен)

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here