Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Коронавирусом је у свету заражено више од 2,7 милиона људи, а до сада је преминуло 193.000. Пандемијом су све више погођене и државе јужне Земљине хемисфере. У Британији је почело онлајн наручивање комплета за тестирање код куће. Број мртвих у САД премашио је 50.000. У Италији је у последња 24 сата преминуло 420 људи, што је најмањи дневни пораст броја умрлих још од 19. марта.

Коронавирус у свету:

Ковид ће за Американце бити смртоноснији од рата у Вијетнаму

У Сједињеним Америчким Државама до сада је од короноавируса умрло више од 50.000 људи а, чак и уз претпоставку да је епидемија већ достигла врхунац, врло је могуће да ће у наредних недељу дана укупан број преминулих премашити 58.000, што је број Американаца који су изгубили живот у рату у Вијетнаму, наводи Си-Ен-Ен.

Више од 50.000 мртвих у САД

Број преминулих од последица заразе коронавирусом у Сједињеним Америчким Државама премашио је 50.000. Заражено је 889.000 људи.

САД су по броју заражених и преминулих убедљиво прве на свету, али имају и знатно већи број становника од других значајно погођених земаља попут Шпаније и Италије.

У Њујорку преминуле још 422 особе

У Њујорку су у последња 24 сата 422 особе умрле од последица заразе коронавирусом. Гувернер Ендру Куомо је рекао да све чињенице говоре да је кривуља коронавируса у Њујорку у паду. У четвртак је преминуло 438 људи.

САД помажу Еквадору, Ел Салвадору и Индонезији

Сједињене Америчке Државе ће послати Еквадору медицинске вентилаторе, саопштио је на Твитеру председник Доналд Трамп након разговора са колегом из Еквадора Лењином Мореном.

Број умрлих у Еквадору је међу највишим у свету. Од 1. марта до 15. априла преминуло је 7.600 људи, што је 15 пута више од просека протеклих година, пренео је Њујорк тајмс.

Трамп је најавио да ће САД медицинске вентилаторе послати и Индонезији и Ел Салвадору.

У Италији најмање мртвих још од 19. марта

У Италији је у последња 24 сата преминуло 420 људи. што је најмањи дневни пораст броја умрлих још од 19. марта. Новозаражених је 3.021. што је више од 2.646, колико их је било у четвртак. Од избијања епидемије умрло је 25.969 особа, а више људи је од коронавируса настрадало само у Сједињеним Америчким Државама. Италија је јуче први пут имала већи број излечених него новооболелих. И даље је највише заражених, 40 одсто, у Ломбардији. Данас су регистровали 75 више заражених него јуче, али планирају излазак из карантина 4. маја.

Италијани са нестрпљењем очекују одлуку премијера Контеа у вези са такозваним Даном Д, а то је 4. мај – када Италија треба званично да изађе из карантина.

У Великој Британији још 684 жртве

Близу 20.000 људи умрло је у болницама у Великој Британији. У последња 24 сата преминуле су 684 особе. Регистровано је 5.386 новозаражених.

Број преминулих од коронавируса у болницама у Енглеској порастао је за 587, на укупно 17.373. То је пораст у односу на јучерашњи дан, када је број преминулих износио 514, пренео је Ројтерс.

Француска не размишља о отварању ресторана

Француска неће доносити одлуку о отварању кафића и ресторана пре краја маја, јавља Си-Ен-Ен.

“Ништа не би било горе од исхитреног отварања које би захтевало ново затварање. Радије бисмо сачекали да направимо план за отварање у најбољим могућим санитарним условима”, рекао је министар Бруно ле Мар.

Барови и ресторани у Француској затворени су од 14. марта, три дана пре него што су ступиле на снагу мере о останку код куће да би се спречило ширење коронавируса.

У Шпанији је у протекла 24 сата преминуло 367 особа, што је најмањи број жртава на дневном нивоу за више од месец дана, а први пут од почетка епидемије регистровано је више излечених него оболелих.

Становници Мадрида бодре медицинаре показујући им да је вирус скоро очишћен

Забележено је 2.796 новозаражених, па су до сада укупно заражене 219.764 особе, док је 3.105 људи излечено.

У Немачкој је број заражених премашио 150.000. Према подацима Института за заразне болести “Роберт Кох”, број инфицираних је у протекла 24 сата порастао за 2.337. Број умрлих достигао је 5.350, што је за 230 више него претходног дана.

Број оболелих у Русији порастао је у последња 24 сата за 5.849 и сада износи 68.622, саопштио је Кризни штаб, истичући да стопа раста заражених већ трећи дан заредом не прелази 10 одсто.

Школе у Пољској остају затворене до 24. маја

Пољска влада je саопштила да ће вртићи и школе остати затворени до 24. маја због епидемије коронавируса, наводећи да може доћи до другог таласа инфекције.

Пољска је почела са ублажавањем рестриктивних мера како би ограничила штетан утицај на економију. Паркови и шуме поново су отворени за посетиоце, а већем броју људи је сада дозвољено да купују у исто време.

Пољска влада је саопштила да би у мају могла поново да отвори хотеле, а поједини медији су сугерисали да би могли поново да буду отворени и тржни центри.

Коронавирус у региону:

Шеста жртва у Црној Гори

У Црној Гори je од ковида 19 преминула још једна особа, што је број жртава повећало на шест. Шеф кризног медицинског штаба Ранко Лазовић рекао је на конференцији за новинаре да је реч о особи рођеној 1939. године која је имала малигна обољења.

Није речено да ли у Црној Гори има нових случајева заразе, а према јутрошњем пресеку позитивних особа је било укупно 319.

Министар просвете Црне Горе Дамир Шеховић сматра да, због пандемије коронавируса, ученици не би требало да се враћају у школе до краја школске године. Ипак, додао је, коначну реч о томе даће Национално координационо тело за заразне болести и влада.

Црногорски премијер Душко Марковић представио је јавности други владин пакет мера подршке привреди и грађанима у вредности од 71,4 милиона евра бруто, односно 40 милиона нето у три месеца.

Овај други пакет, између осталог, предвиђа подршку привреди и запосленима за више хиљада предузетника, микро, малих и средњих предузећа у којима ради више од 100.000 запослених.

Словенци поново могу да се венчавају

Одржавање венчања поново ће бити дозвољено у Словенији од уторка, 28. априла, најавио је министар јавне управе Боштјан Коритник. Због спречавања ширења коронавируса, церемонијама ће присуствовати само младенци, матичар и у неким случајевима два сведока.

Одлуку да ли веначању могу да присуствују кум и кума током општинског венчања дониси управа административне јединице. У том случају просторија мора да буде већа да би се одржала друштвена дистанца.

У Словенији је у последња 24 часа забележено седам нових случајева заразе коронавирусом, а преминула је још једна особа, објавила је словеначка влада.

Жена преминула у Сплиту, 2.009 заражених у Хрватској

У последња 24 сата у Хрватској је потврђено још 28 заражених коронавирусом и сада их је укупно 2.009, саопштено је на редовној конференцији за новинаре Националог штаба цивилне заштите.

Потврђено је да је једна жена у Сплиту умрла, чиме се број преминулих попео на 51. Тестираних је 30.213. На респиратору је 21 особа.

Жена преминула  и у Републици Српској

У Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске преминула је жена из Бањалуке стара 96 година.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here