Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Светска здравствена организација да је протекле недеље повећан број новозаражених од ковида 19. и упозорава да би пацијенти заражени омикрон сојем коронавируса могли да преплаве здравствене установе и блокирају здравствене системе.

Из СЗО су потврдили да су инфекције омикроном праћене нешто блажом формом болести, али упозоравају да ће и даље бити велики број хоспитализација, посебно међу невакцинисаним пацијентима.

Међутим, стручњаци СЗО указују и да је у Јужној Африци, земљи у којој се 24. новембра први пут појавила нова варијанта вируса, евидентирано смањење од 29 одсто стопе заражавања омикроном.

Пораст броја новозаражених

Број нових случајева ковида-19 широм света је порастао за 11 одсто прошле недеље у поређењу са претходном, при чему је највећи скок регистрован у Северној и Јужној Америци, саопштила је данас Светска здравствена организација (СЗО).

У недељном епидемиолошком извештају, СЗО наводи да је од 20. до 26. децембра било скоро 4,99 милиона новопријављених случајева широм света, док је број новопријављених смртних случајева смањен за четири одсто, на 44.680, преноси агенција АП.

Европа је учествовала са више од половине у укупном броју новозаражених, са 2,84 милиона, иако је то само за три одсто више у односу на претходну недељу.

Европа има и највећу стопу заразе у односу на било који други регион света, са 304,6 нових случајева на 100.000 становника.

Број нових случајева у Северној и Јужној Америци је порастао за 39 одсто, на скоро 1,48 милиона, а овај регион бележи и другу највећу стопу заразе са 144,4 нова случаја на 100.000 становника.

СЗО напомиње да “укупан ризик везано за нови омикрон сој остаје веома висок” и да постоји “доследан доказ” да се брже шири од делта варијанте, која остаје доминантна у неким деловима света.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here