Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Скупштина Србије усвојила је вечерас Закон о референдуму и народној иницијативи којим је прописано да је одлука на референдуму донета ако је за њу гласала већина изашлих бирача на територији за коју је референдум расписан.

За закон је од 180 присутних посланика гласало 178, а два су била против.

Законом о референдуму и народној иницијативи прописано је да се грађани на референдуму изјашњавају лично и тајним гласањем на гласачким листићима.

У народној иницијативи грађани учествују потписивањем одговарајућег предлога народне иницијативе.

Потписе оверава јавни бележник или општинска, односно градска управа, а у градовима и општинама за које нису именовани јавни бележници у основном суду, судској јединици, пријемној канцеларији основног суда или општинској, односно градској управи.

Накнада за оверу потписа је 40 динара по потпису, а овери не подлежу потписи дати електронским путем.

Референдум се расписује за непосредно изјашњавање грађана о питањима која су одређена Уставом, законом и статутом аутономне покрајине или јединице локалне самоуправе.

Референдум се може расписати и о питањима из надлежности Народне скупштине, покрајинске или локалне скупштине, када то скупштина одлучи по сопственој иницијативи или на захтев који поднесе одређени број бирача.

Референдум може да буде републички, покрајински или локални.

Републички референдум расписује Народна скупштина, покрајински расписује скупштина аутономне покрајине, а локални референдум расписује скупштина јединице локалне самоуправе.

Према начину расписивања референдум може да буде обавезан или факултативни.

У складу са Уставом, референдум је обавезан за промену Устава и за оснивање, укидање и промену територије аутономне покрајине или јединице локалне самоуправе.

Према времену доношења акта који је предмет изјашњавања грађана, референдум може да буде претходни, ради претходног изјашњавања о неком акту или питању, или накнадни, када се грађани изјашњавају и потврђују донети акт.

Референдум може да буде уставотворни, законодавни или управни.

Према правном дејству одлуке референдум може да буде обавезујући или саветодавни.

Одлука донета на саветодавном референдум није обавезујућа.

Органи за спровођење референдума су надлежна изборна комисија и гласачки одбор, а референдум се одржава у једном дану, по правилу недељом.

Питање о коме се грађани изјашњавају на референдуму мора бити изражено јасно и недвосмислено, тако да се на њега може одговорити речју „за” или „против”, односно речју „да” или „не”, а не сме бити изражено тако да даје предност или сугерише један од могућих одговора.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here