Mesto za reklamu
  1. 02. 2019.

Поднећу оставку ако Скупштина не одобри споразум са Србијом и расписати референдум, најавио синоћ косовски председник Хашим Тачи, уверен је да би тај референдум добио зато што преко 75 одсто грашана на Косову подржава припајање Прешева, Бујановца и Медвеђе Косову.

Гостујући у емисији Рапорт Тв, косовски председник Хашим Тачи је поручио да припајање Бујановца, Медвеђе и Прешева може бити део спорзума са Србијом и да у т ом случају, то неже бити кршење, већ, мењање Устава.

“Чак и критичари не могу да кажу да је то кршење Устава, Устав нећемо кршити, већ мењати. Постићићемо споразум, предложити га Скупштини Косова која може да га усвоји или не. Ако се Бујановац, Медвеђа и Прешево по споразуму припоје Косову, а Скупштин Косова то не одобри, ја ћу поднети оставку и расписати референдум,” поручио је тачи вечерас у емисији Репорт Тв, преноси Газета Еxпресс.

Сматра да би на референдуму победио јер 99% људи из Бујановца, Медвеђе и Прешева жели да се припоји Косову, док око између 75 и 80 осдто грашана на Ксову деле исту жељу.

Негирао је и да би споразум могао да подразумева одрицање од дела територије Косва.

Тачи је поручио и да је спреман да се одазове на потенцијални потив Специјалног суда у Хагу.

Косовски председник је упозорио и да Косово није у позицији да каже “не” САД.

„Нико није мислио да би Косово могло да оспори савет САД. Косово је држава у изградњи која је у процесу унутрашње и спољне консолидације, која нема луксуз и не може да каже ‘Не’ Сједињеним Државама“, рекао је он за Репорт Тв, преноси РТК2.

„Немојмо мислити да смо епицентар света, где би били без подршке Сједињених Америчких Држава,“ упитао је председник Тачи.

Он даље истиче да би такса на робу из Србије требало да буде укинута, рекавши да, иако је она на снази, српска роба се поново кријумчари на Косово из Македоније, Црне Горе и Албаније.

„Српска стварност“ / Газета Експресс, КТК2, КоССев /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here