Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

У Амбасади Србије у Берну данас је одржана акција “Негујмо српски језик”, коју Министарство културе и информисања Србије и амбасада већ две године заједно спроводе у Швајцарској.

Како се наводи у саопштењу Амбасаде Србије у Берну, пред препуном двораном, у којој су се окупили ђаци Допунске школе на српском језику из читаве Швајцарске, њихови родитељи и наставници, приказана је дечија представа са мотивима из српских народних бајки, коју су извели

Отварајући скуп, амбасадор Србије у Швајцарској Снежана Јанковић рекла је да је основни циљ Министарства културе и информисања и амбасаде да кроз спровођење ове акције помогну у очувању језика, писма, културног и духовног идентитета нашег народа у расејању. Она је нагласила да је посебно значајно то што је акција, пре свега, посвећена деци школског узраста.

Члан Одбора акције “Негујмо српски језик” Светислав Буле Гонцић подсетио је да је та акција започела у Србији пре четири године на нивоу Града Београда и да је ступањем тадашњег градског секретара за културу Владана Вукосављевића на дужност министра културе и информисања подигнута на републички ниво. Он је оценио да је спровођење ове акције у иностранству најбољи начин за стретшко постављање према питањима српског језика и писма код нашег народа у дијаспори.

Присутнима се обратила и редовни професор Филолошког факултета у Универзитета у Београду, Кајоко Јамасаки Вукелић, која је ученицима говорила о значају очувања матерњег језика у страној средини, као и о лепоти и јединствености српског језика и ћириличног писма.

“Ваш језик је ваш завичај”, поручила је Јамасаки Вукелић, иначе песник и књижевни преводилац са српског и јапанског језика.

Народна библиотека Србије, Завод за уџбенике и наставна средства и издавачка кућа из Београда “Евро Боок” донирали су књиге на поклон српским ђацима у Швајцарској, док је Министарство културе и информисања поклонило мајице са натписом “Негујмо српски језик”, додаје се у саопштењу.

Публика је, како се наводи, имала прилике и да погледа постере и спотове акције “Негујмо српски језик”.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here