Mesto za reklamu

17.04.2020.

Корона је практично десетковала владу у Скопљу, јер су премијер и чланови владе Северне Македоније, који су у среду били на састанку кризног штаба у Куманову, отишли у самоизолацију, након што је код градоначелника Куманова Максима Димитриевског потврђен вирус ковид 19. За то време, Албанци праве митинге, а расте број заражених.

Како за Спутњик каже Иван Стоилковић, председник Демократске партије Срба у тој земљи и посланик у македонском Собрању, поред премијера Северне Македоније Оливера Спасовског и градоначелника Димитриевског, састанку у Куманову присуствовали су и вицепремијер Бујар Османи, министар здравља Венко Филипче и министар образовања Арбер Адеми.

„Фактички, они су сви од четвртка у изолацији, па је на неки начин десеткована и македонска влада. Очигледно је да се показало да је требало мало озбиљније да се позабавимо кризом, а не изборном кампањом и другим стварима, тим пре што смо у погледу опасности од корона вируса добијали упозорења како од међународне заједнице, тако и на унутрашњем плану од стране разумних људи“, напомиње Стоилковић и додаје да је само у једном дану у Куманову порастао број оболелих од вируса корона за 200 процената.

Као један од разлога пораста броја заражених у Северној Македонији наш саговорник види то што препорука Светске здравствене организације у погледу тестирања што већег броја људи није била до краја испоштована, па је у тој земљи тестиран веома мали број људи.

„Други проблем је у томе што постоји ’уско грло‘ у институцијама које се баве овим проблемом, па се на резултате тестирања чекало скоро седам дана. Имали смо и застој у погледу прибављања заштитне опреме за здравствене раднике, па су болнице у неколико општина у Македонији сада дошле у критичну ситуацију. Највећи број заражених је у суштини долазио из болница. Највероватније ће и кумановска болница морати да буде затворена и стављена у карантин, јер је од 700 запослених у овом тренутку заражено 50 особа. Притом, још нису стигли резултати свих који су тестирани“, примећује Стоилковић.

Како наводи, влада у Скопљу је заказала у борби са вирусом корона по читавом низу питања.

„Један од главних пропуста је чињеница да је власт током полицијског часа и током највеће борбе против пандемије водила кампању делећи хуманитарну помоћ преко својих партијских чланова. То је било масовно, јавно и без коришћења заштитне опреме и евидентан је узрок пораста броја заражених корона вирусом. Дакле, уместо озбиљнијег приступа пандемији који би отворио простора да се тек касније уђе у политичку борбу, с обзиром на то да су избори већ били расписани, довели смо се у ситуацију да проблематизујемо цео процес изласка из овог зачараног круга сталног понављања полицијског часа и свега онога што носи ванредно стање“, категоричан је Иван Стоилковић.

Стање у Македонији је проблематично, додаје наш саговорник, и то не само у погледу броја заражених новим вирусом, већ и у погледу целокупне друштвене атмосфере јер су, како каже, пре неколико дана у Скопљу одржане и демонстрације Албанаца за време полицијског часа.

„Ситуација полако, али сигурно поприма неке елементе који не би могли да се окарактеришу као нормални и не би могли да допринесу борби против епидемије. Наиме, на разне начине се нарушава интегритет и ауторитет институција, које у таквој ситуацији немају никакву моћ да раде на истинској и правовременој борби против пандемије. У том смислу ситуација је веома озбиљна, а можда и крајње драматична“, објашњава председник Демократске партије Срба.

У Македонији је, подсећа, ванредно стање уведено недељу дана након што је то учињено у Србији. Међутим, како каже, за разлику од Србије у коју стижу авиони са хуманитарном помоћи и стручњацима, Северна Македонија сама покушава да се избори са пандемијом.

Недостатак хуманитарне помоћи власти у Скопљу покушавају да надокнаде јавним позивима свим македонским фирмама и бизнисменима да уплате средства на рачун буџета за борбу против вируса корона, каже саговорник Спутњика и додаје да се он лично писмом обратио државном руководству Републике Србије и замолио за помоћ Београда, пре свега, Министарству здравља и медицинским установама и радницима Северне Македоније.

„Нисам могао да чекам да неко други ради посао за који је плаћен. Морао сам да део одговорности преузмем на себе. Ја знам да се и Србија суочава са епидемијом и да се тамо улажу велики напори да се обезбеди медицинска опрема и пуна здравствена заштита грађанима, али верујем да Србија има довољно простора да на неки начин помогне грађанима Македоније, а пре свега здравственим радницима“, закључује Иван Стоилковић за Спутњик.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here