Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

Врховни командант Савезничких снага у Европи генерал Тод Д. Волтерс,који је претходних дана боравио у Београду у склопу посете региону, у интервјуу за “Блиц” говорио је о сарадњи српске војске и НАТО-а, пројектима на којима сарађују и глобалним изазовима.

Посета Балкану први је Волтерсов долазак у регион од када је у мају преузео функцију врховног команданта НАТО снага у Европи.

“Долазимо у ову посету како бисмо се састали са српским лидерима, подстакли комуникацију и истражили могућности да повећамо сарадњу између НАТО-а и Србије пружањем подршке војним реформама Србије, при чему у потпуности поштујемо њену војну неутралност. Ова сарадња осигурава да наше снаге остану спремне и агилне приликом суочавања са данашњим сложеним безбедносним окружењем. Војска Србије је на добром гласу у мировним мисијама широм света. Ваши војници су истрајни, имају осећај дужности и посвећени су извршењу мисија. Стабилност и сигурност на Западном Балкану су од кључне важности за НАТО, у чему Србија игра важну улогу.

НАТО у потпуности поштује Србију и њену одлуку да остане војно неутрална. На Србији је да одлучи какав однос жели да има са НАТО-ом. Ми заједно са Србијом сарађујемо на практичним питањима, као што су уништење застарелих и опасних убојних средстава и припрема становништва за суочавање са природним непогодама. Поред тога, Србија помаже НАТО-у у неким активностима, као што су медицинска обука ирачких војних лекара.

Наше партнерство је добро за Србију, добро за Западни Балкан и добро за НАТО. Заједничким радом осигуравамо безбедност на Балкану и у ширем међународном контексту”, каже Волтерс за “Блиц”.

На питање како данас, после 20 година, гледа на НАТО бомбардовање Србије, с обзиром на то да постоје опречна мишљења о њеном легитимитету, Волтерс каже да је то било изазовно време и да је  НАТО донео ту тешку одлуку након што су више од годину дана УН и Контакт-група, чији је члан била и Русија, улагали велике напоре да доведу до мирног решења сукоба и конфликта на Косову.

“Имајући у виду развој кризе и неуспех дипломатије, НАТО је употребио силу, што је било неопходно и легитимно, како би се спречило континуирано кршење људских права великих размера и убијање цивила. Савет безбедности УН је више пута истакао кршење људских права на Косову и све већи број породица које су биле приморане да напусте своје домове као претњу по међународни мир и безбедност.

Генерални секретар Столтенберг је јасно ставио до знања приликом посета Србији да кампања никад није била усмерена против српског народа – она је спроведена како би се окончала кршења људских права у великој размери која је спроводио Милошевићев режим, са директним последицама по регионалну и европску безбедност. Операција “Савезничка снага” уследила је након више од годину дана интензивних напора да се дође до мирног решења кризе путем преговора. Сваки изгубљен недужни живот је трагедија, због чега НАТО дубоко жали.

Сада је време да идемо напред и радимо заједно на областима од обостраног интереса, укључујући вежбе и обуке”, истакао је Волтерс.

Поводом учешћа припадника такозване војске Косова на  војној вежби “Тренутни одговор 19”, која је  одржана у Хрватској у мају и јуну ове године, иако НАТО званично не подржава трансформацију КБС у војску, Волтерс наводи да је то била  мултинационална вежба којом су заједно руководиле оружане снаге Хрватске, Словеније и америчке снаге у Европи. То није била вежба НАТО-а и она постоји већ неко време.

“На пример, Војска Србије учествовала је у вежби „Тренутни одговор 13“. Важно је разумети да постоје вежбе НАТО-а, али и националне, билатералне, регионалне и мултинационалне вежбе. Ова вежба фокусирана је на логистику, осмишљена је да тестира и унапреди способност за брз транспорт снага и опреме с једне локације на другу. КБС су позване да учествују у свом садашњем мандату”, објашњава Волтерс.

С обзиром да су Србија и НАТО одржале више заједничких војних вежби до сада, генерал Волтерс истиче да  Војска Србије представља пример тога како Србија својом посвећеношћу и професионалношћу доприноси консолидацији мира и стабилности широм Западног Балкана.

“Пре свега, желим да се захвалим Војсци Србије на помоћи коју пружа мировним напорима широм света. Војска Србије је на добром гласу у мировним мисијама широм света. Србија је позната и веома поштована у домену војне медицине, и радила је са НАТО-ом на обуци ирачких војних лекара, чиме је помогла у доношењу стабилности на Блиски исток.

Односи између НАТО-а и Србије у практичној сфери су добри. Као држава партнер, Србија има висок ниво сарадње са НАТО-ом и НАТО потпуно поштује политику војне неутралности Србије. НАТО и Србија сарађују на више начина, од реформи националних безбедносних структура, преко управљања последицама ванредних ситуација, до научне сарадње и заједничких вежби. Србија сама бира како ће да настави своју сарадњу са НАТО-ом према Индивидуалном акционом плану партнерства. Овде су најважнији обострано поверење и поштовање”, истиче генерал Тод Волтерс.

„Српска стварност“ / Блиц /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here