Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Власт би могла да буде великодушнија и да опозицији омогући много више од онога што са правом захтева, изјавио је професор Филозофског факултета у Београду Слободан Антонић и оценио да је позиција власти уверљива и стабилна, па ти уступци не би требало да угрозе њен изборни успех.

У разговору за ФоНет Антонић поручује да је важно да се сукоби решавају политичким путем, на изборима, а не на улици.

“Ако имате опозицију која је незадовољна и која неће да изађе на изборе, онда је то отварање простора да сукоби почну да се решавају на улици, а то је најгоре за једно друштво”, указује овај социолог.

Он сматра и да су преговори, на неки начин, тек почели и да ћемо присуствовати различитим обртима пре него што се заиста донесе одлука о томе да ли ће опозиција учествовати на изборима и какви ће услови бити на њима.

“Бојкот је мач са две оштрице. Он може да доведе до тога да се пољуља легитимитет власти и да она релативно скоро распише изборе, под условима које опозиција прихвати”, наводи Антонић.

Додаје да, са друге стране, треба имати у виду и бојкот референдума у Македонији, као и чињеницу да на многе парламентарне или председничке изборе у западној Европи и Сједињеним Америчким Државама излази мање од 50 одсто бирача, па они нису никада доведени у питање.

“Бојкот може да буде неуспешан или да га власт игнорише, па опозиција мора тачно да процени шта је оно што може да добије претњом да неће изаћи на изборе”, поручује Антонић, али подсећа и на речи Макијавелија да је претња увек ефикаснија од саме употребе силе.

“Претња може да буде ефикасна и у том смислу разумем опозицију која настоји да добије што повољније изборне услове, а са друге стране се надам да ће власт бити широкрогдија и да ће пристати на оно што опозиција тражи”, рекао је Антонић.

Он указује и да су избори суштина демократије, па ако су “фалични”, ни демократија није добра.

Додаје и да постоје озбиљне и објективне примедбе на изборни процес и да се оне не односе само на медије, иако су они у првом плану.

“Проблем је и бирачки списак, као и то да у изборној комисији нема равнотеже између власти и опозиције”, наводи Антонић.

Подсећа и на озбиљне примедбе дела опозиције, Демократске станке и покрета Доста је било, које су након претходних избора тврдиле да је украдено 300.000 гласова.

“То је огроман број гласова и све те чињенице морају да буду узете у обзир да бисмо имали изборни процес који и опозиција и власт признају као легитиман. Без легитимних избора немате ни легитимну Скупштину ни легитимну Владу”, нагласио је Антонић.

Он напмиње и да су Србија и институције стално под мониторингом ЕУ и других земаља, па не треба занемарити ни међународни фактор.

“Зато би било боље ако би се наши актери договорили на основу општег и њиховог сопственог интереса, да не морају странци да нам одређују изборне услове”, закључио је Антонић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here