Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Аустралија отворила границе после 600 дана. Десетине хиљада Аустралијанаца које живе у иностранству нису могли да се врате у земљу 19 месеци. После отварања граница очекује се боља привредна сарадња.

Аустралија је поново отворила своје границе, скоро 600 дана од како је 20. марта 2020. спровела једно од најстрожих затварања да би се заштитила од пандемије кобида 19. Десетине хиљада Аустралијанаца које живе у иностранству нису могли да се врате у земљу 19 месеци.

Ројтерс преноси да је неким вакцинисаним људима дозвољено да слободно путују, као и да су се многе породице поново сјединиле као и да је на аеродромима било емотивнивних загрљаја.

Власти два највећа града у земљи, Сиднеја и Мелбурна, одлучила су да одустану од ове мере и од сада потпуно вакцинисани Аустралијанци могу да путују без карантина.

Неке аустралијске државе у којима је број ваксинисаних недовољан, задржавају меру обавезног двонедељног карантина.

После епидемијске кризе, Аустралија очекује појачану привредну сарaдњу са Србијом. Министарка иностраних послова Аустралије Мариз Пејн је постављањем новог амбасадора за Србију Данијела Емерија, изјавила да Аустралија очекује повећану привредну сарадњу са Србијом, нарочито у сектору рударства и ИТ индустрије.

Према изјави министарке Пејн, тотална робна размена између ове две земље је била вредности од 149 милиона аустралијских долара у 2019. и 2020. години и да су билатерални односи веома позитивни.

Аустралијско-српска привредна комора са седиштем у Мелбурну је основана 2016. године са циљем да побољша и унапреди привредну сарадњу Србије и Аустралије.

Председник Коморе Саша Савић је изнео очекивања да ће се отварање граница одразити за унапређење привредне сарадње и робне размене две земље.

„Наставићемо да радимо на том важном задатку и позивамо све компаније које су заинтересоване да се представе у Србији или Аустралији, да се јаве како бисмо могли даље да им помогнемо у тим циљевима”, каже Савић.

Подсетимо да је Аустралија скоро 600 дана била затворена за иностране посетиоце због пандемије и да је отворила своје границе тек сада. Очекује се да ће привредна стопа раста нагло да се убрза и да ће томе допринети и наши бизнисмени који живе у тој земљи великих могућности.

„Српска стварност“ / С. Ковачевић – Ј. С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here