Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Спајање деоница на Коридору 11 који ће се кроз Србију звати Ауто-пут Милоша Великог, заказано је за 18. август у Љигу, на улазу у тунел Бранчић.

Траса од Обреновца до Љига дугачка је 68 километра и подељена у три деонице: Обреновац – Уб (22км), Уб – Лајковац (12,5км) и Лајковац – Љиг (24км).

То ће бити модеран ауто-пут, изграђен по свим стандардима, ширине је 28,4 метара, са брзом, средњом и зауставном коловозном траком. У току су завршни, козметички радови попут прања коловоза и све ће бити спремно до 18. августа када ће ова деоница бити пуштена у саобраћај.

Најзахтевнија тачка на деоници од Обреновца до Љига управо је тунел Бранчић, дуг 944 и широк 8,5 метара, који је због лоших геолошких услова успорио радове, преноси агенција РИНА.

Поред улаза у Бранчић смештен је Техничко-оперативни центар из ког се контролишу сва дешавања унутар тунела и руководи сигнализацијом. Центар је опремљен најсавременијом технологијом, радиће се у три смене и 24 сата дневно пратиће се стање на путу. Све је спремно и ако се догоде и неке непредвиђене ситуације попут кварова, уласка пешака, али и дивљачи у тунел.

У деоницу ауто-пута од Љига до Обреновца уложено је око 430 милиона евра. Њена изградња почела је још 2010. године, а отварање је одлагано више пута. Међутим, свему томе коначно је дошао крај, па ће се од Београда до Чачка сада стизати за сат.

Дозвољена брзина је 130 километара на час, што је довољно за брзу, али безбедну вожњу. У току радова урађено је 1,6 милиона кубика ископа, 2,8 милиона кубика насипа, преко 250.000 асфалта, 16 мостова, преко 20 плочастих и 50 цевастих пропуста, имаће једно стајалиште и бочну наплатну станицу. На читавој дужини трасе, на 16 локација извршени су регулациони радови, у служби заштите самог ауто-пута, али и речног корита.

Због повезивања с новоизграђеном деоницом ауто-пута од Обреновца обустављен је саобраћај на деоници од Љига до Прељине, а сав саобраћај је преусмерен на Ибарску магистралу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here