Mesto za reklamu

21.02.2019.

Копредседавајући преговарачког тима за дијалог са Србијом Шпенд Ахмети потврдио је да је косовски председник Хашим Тачи затражио од тима да у платформу за дијалог укључи резолуцију за придруживање Прешева, Бујановца и Медвеђе Косову.

Тачи је јуче изјавио да ће косовска скупштина предложити нацрт резолуције о придруживању тих општина Косову, пренео је лист „Газета блиц“.

Ахмети је рекао да не зна разлог зашто у овом периоду постоји захтев да се гласа о таквој резолуцији у скупштини, али, како је рекао, политички субјекти ће одлучивати о томе.

Он је додао и да не зна када ће се одржати седница на којој би се гласало о платформи за дијалог, али је његова опозициона Социјалдемократска партија, како је рекао, спремна да идуће седмице иде на такву седницу парламента.

Ахмети је, преноси РТК, раније данас коментарисао и изјаву председника привремених приштинских институција Хашима Тачија, да је идеју о корекцији границе са Србијом преузео од некадашњег председника Ибрахима Ругове.

„Јуче сам чуо (министра иностраних послова Србије Ивица) Дачића да је то његов предлог, који и (председник Србије) Вучић већ дуже време подржава. Јасно је да је то захтев Србије, али формално на састанцима у Бриселу тако нешто нико није предложио, нити смо чули да је то тражила Србија“, рекао је Ахмети.

Приштина, казао је, није против дијалога са Београдом, од којег су се, како каже, до сада могле чути само жалбе, а не и конкретни захтеви, пренео је Танјуг.

„Ми знамо шта желимо. Желимо признање од Србије у постојећим границама које имамо без трећег нивоа управљања. Онда можемо говорити о питањима мањинских права или другим питањима. Наши захтеви су јасни, морамо говорити о ратним штетама, пензијама и свим темама које смо покренули“, рекао је Ахмети, који је и градоначелник Приштине.

„Српска стварност“ / РТК, Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here