Mesto za reklamu
  1. 02.2019.

У наредне три до четири године у опште болнице у Србији биће уложено око 200 милиона евра. Први пацијенти у ‘Дедињу 2’ на пролеће 2021. године најавио је директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић.

У току је обнова општих болница у Лесковцу и Лозници, тендер за извођача радова у општим болницама у Горњем Милановцу и Смедереву, а ускоро би требало да почне јавна набавка за извођача радова у општим болницама у Арађеловцу и Смедеревској Паланци.

Благојевић је изјавио да се ради комплетна реконструкција објеката од темеља до крова, да се води рачуна о енергетској ефикасности, безбедности објекта, противпожарној заштити, набавља нов намештај и опрема.

Упоредо са обновом општих болница радиће се и на реконструкцији домова здравља, а Благојевић је указао да се иста пажња посвећује обнови клиничких центара и најмањих сеоских амбуланти.

Осим општих болница у току је реконструкција постојеће зграде и изградња нове куле у Клиничком центру Србије, у априлу ове године се очекује почетак радова на изградњи новог објекта Института за кардиоваскуларне болести “Дедиње 2”, а крајем године почеће и обнова Инфективне клинике КЦС.

Процењена вредност грађевинских радова за “Дедиње 2”, без опреме, износи 18,9 милиона евра, а предвиђено је да објекат има 14.000 квадратних метара. Колико ће коштати опрема још се не зна, а Благојевић каже да ће бити по највишим светским стандардима и да неће бити јефтина. Прве пацијенте, према речима Благојевића, “Дедиње 2” примиће на пролеће 2021. године и тек када се заврши нови објекат почеће реконструкција постојеће зграде. Средства за изградњу нове зграде и реконструкцију постојеће обезбеђена су из кредита Развојне банке Савета Европе.

За изградњу нове дечје болнице “Тиршова 2” ради се студија изводљивости која треба да буде завршена до краја године, а затим ће бити расписан заједнички јавни позив за пројектовање и извођача радова.

Упитан да ли је задовољан како теку радови на реконструкцији Клиничког центра Србије, Благојевић каже да “све иде по планираној динамици”. У првој фази, која ће трајати три и по године, биће урађена нова кула, а на постојећој обновљена фасада и део ентеријера. У другој фази биће завршен ентеријер постојеће зграде. Радови на првој фази коштаће 69 милиона евра, док је процењена вредност за другу фазу 30 милиона евра. Рок за комплетан завршетак КЦС је пет и по година.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here