Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Председник Александар Вучић обратиће се владикама на Сабору, а ову одлуку донео је патријарх Иринеј као председавајући, сазнаје “Блиц”.

Исту вест на својој насловници објавио је и лист Данас, позивајући се на своје изворе, али уз тврдњу да је већина владика против оваквог плана патријарха, тврдећи да је реч о „преседану и притиску државе на рад и самостално одлучивање Сабора“

Пролећно заседање Сабора СПЦ почело је у петак у Жичи, а већ у суботу после подне донета је и прва одлука.

Према сазнањима “Блица”, Вучић ће доћи на заседање у понедељак када и почиње заседање у београдској Патријаршији. Како је речено на Сабору, са Вучићем ће на Сабор доћи и премијер РС Милорад Додик.

Како је неуобичајено да политичари па и државници, односно цивилна лица, присуствују заседању Сабора, поменута је могућност да се Вучић владикама не обрати у саборској сали, већ једном од патријаршијских салона.

Према сазнањима „Блица“ предлог да председник Вучић дође на Сабор изнео је патријарх Иринеј, на коме је била и последња реч. Део владика је сматрао да председник треба да дође у Патријаршију, сада када су све владике на окупу и изнесе свој став о Косову и Метохији као и докле се стигло у преговорима и које тешкоће Србија има. Међутим, део Сабора је сматрао да обраћање председника треба да уследи по завршетку пролећног заседања тек пошто СПЦ донесе своје одлуке и не само када је реч о Косову и Метохији.

О предлозима није гласано, а на крају је патријарх најавио долазак Вучића и Додика у понедељак ујутро.

СПЦ је на два последња Сабора потврђивала свој вишедеценијски став – да не треба признати независност Косова и да нема поделе, већ да је неопходно наставити дијалог о поправљању положаја и права Срба и Цркве на КиМ.

„Српска стварност“ / Блиц, Данас /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here