Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

Музичар и песник Бора Ђорђевић честитао је Ивици Дачићу на 14. повлачењу признавања независности Косова које је стигло из Централноафричке Републике и најавио да ће на наредном албуму “Рибље чорбе” једну песму посветити управо српском министру спољних послова.

“Рефрен иде: министар иностраних послова певањем руши признавање Косова. Носите стомачић к’о Ивица Дачић”, изјавио је Ђорђевић за ФоНет и оценио да Дачић обавља сјајан посао.

Када је реч о суштини косовског проблема, он сматра да се заправо ради о Трепчи и рудама којима је Косово обилато снабдевено и има их за вишедеценијску експлоатацију.

У серијалу разговора Косинус, он објашњава да му је, између споразума и замрзнутог конфликта, ближа ова друга варијанта.

Решење не види у учешћу међународне заједнице, уверен да многи међу њеним представницима ни не знају где је Косово.

“Толико је преговарано, толико је било посредника у преговорима и толико су преговори потцењивачки и уцењивачки за Србију, да о тим преговорима не бих претерано ни размишљао”, поручио је Ђорђевић.

Као пример, он помиње односе Кине и Тајвана и признаје да “нити смо ми Кина, нити је Косово Тајван”, али је то “ситуација у којој Кина не признаје Тајван ни у лудилу”.

Ђорђевић је, међутим, свестан да је једна ситуација де факто, а друга де јуре и објашњава да “Косово де факто постоји, док де јуре, правно, Косово не постоји”.

“Тако је у преамбули нашег Устава за коју смо се толико борили”, нагласио је Ђорђевић и подсетио да је такав Устав једва прошао и да је морао и патријарх Павле да интервенише.

“Основни циљ непријатеља целовите Србије је да сруше тај Устав, и преамбулу Устава”, поручио Ђорђевић.

Сматра да је компромис по питању Косова тешко пронаћи, али је уверен да тамо има људи са којима је могуће разговарати.

Поводом идеје разграничења, Ђорђевић подсећа да је својевремено, када је председник СР Југославије Добрица Ћосић предложио “јеретичку” поделу Косова, и он у тексту за Франкфуртске вести изашао са својим предлогом поделе.

“Да се спаси шта се спасти може, пре свега људи, а свака светиња на територији која наводно припада њима, да се камен по камен пренесе у Србију”, образложио је Ђорђевић.

Он сматра да та идеја и данас звучи јеретички и напомиње да се Српска православна црква (СПЦ) с тим никада неће сложити.

Сматра да нема потребе за расписивањем референдума о статусу Косова и противи се пријему Косова у међународне организације.

“Шта једна лажна република има да тражи у Уједињеним нацијама”, упитао је Ђорђевић.

Има многе утиске са Косова, па се присећа и наступа у оквиру “Бајк рок мисије” у Косовској Митровици, где су бројни учесници дочекивани као мало воде на длану.

“Београд мисли да је Косово много далеко од Београда, а није”, закључио је Ђорђевић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here