Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са високим представником Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозепом Борељом, о мерама које се предузимају са циљем сузбијања ширења коронавируса и заразне болести Ковид-19, регионалној ситуацији и односима Београда и Приштине.

Александар Вучић и Жозеп Борељ сагласили су се да су у ту сврху неопходне сарадња и координација мера између Западног Балкана и Европске уније.

Председник Вучић је високом представнику Борељу рекао да рачунамо на помоћ ЕУ у борби против болести, као и у отклањању њених економских последица.

“Током разговора доминирале су две кључне теме. Прва је како економски помоћи Србији после кризе са коронавирусом, те је председник Вучић рекао да се надамо да имамо исти третман као земље чланице и приступ различитим фондовима ЕУ, који би помогли опоравку српске привреде. Друга тема се односила на набавку медицинске опреме и материјала за борбу против Ковида-19”, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу са медијима председника Републике.

Вучић је поздравио одлуку Европске комисије да формира хитне залихе медицинске опреме и материјала у вредности од 50 милиона евра, које ће, кроз Механизам цивилне заштите, бити доступне и Србији.

Високи представник ЕУ рекао је да Европска унија чини све да помогне Србији, посебно у набавци медицинске опреме.

Обавестио је српског председника да европске институције припремају могућност да и земље у процесу приступних преговора са ЕУ имају приступ средствима из Фонда солидарности ЕУ, која су сада на располагању и у случају кризних ситуација у области јавног здравља, а не само природних непогода, као што је био случај раније.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here