Mesto za reklamu

04.03.2019.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик данас је у Бриселу изразио задовољство што је имао прилику да европском комесару за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесу Хану уручи одговоре на додатна питања из Упитника Европске комисије, истакавши да је достизање статуса кандидата и коначно чланство БиХ у ЕУ опредељење свих.

Додик је на заједничкој конференцији за новинаре са Ханом истакао да достављање одговора на питања из Упитника додатно приближава БиХ Европској унији, а да је чланство у ЕУ нешто око чега постоји консензус свих у БиХ.

Додик је напоменуо да специфичан систем одлучивања у БиХ успорава одређене активности, због чега се поново показује важност успостављеног механизма координације, кроз који се дошло и до одговара на питања из Упитника. Он је додао да постоје и нека питања на која није одговорено, али да ће у БиХ бити настављен рад и на тим темама.

Додик је подсетио да је БиХ и пред изазовом да коначно формира власт након избора одржаних у октобру прошле године, изразивши уверење да ће то бити учињено у овом мјесецу.

“Очекивања и ЕУ су на том плану веома јасна”, истакао је Додик.

Хан је рекао да је у БиХ потребно што пре формирати органе власти ради наставка процеса реформи.

Нагласио је да је грешка веровати да нема никаквог посла од уручивања одговора на питања из Упитника Европске комисије до објављивања њеног мишљења.

Додик се претходно састао са потпредседником Европске комисије и високим представником ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Федериком Могерини.

Европска комисија је додатна питања БиХ доставила 20. јуна прошле године, а највећи број односио се на политичке критеријуме – 106, затим на поглавље социјална политика и запошљавање 43, поглавље транспортна политика 38, поглавље правда, слобода и безбедност 36, те на економске критеријуме 33.

 „Српска стварност“ / Срна /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here