Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Премијери Србије и Руске Федерације Ана Брнабић и Дмитриј Медведев одали су  почаст страдалима у борби за ослобођење Београда у Другом светском рату полагањем венаца на Спомен-гробљу ослободилаца Београда и Споменик црвеноармејцу.

Премијере су на Новом гробљу дочекали почасна јединица Гарде Војске Србије, деца из Руског дома у Београду и представници руске организације “Волонтери победе” са координаторима из Србије, а реч је о организацији која помаже ветеранима који су ослобађали Београд и Европу од фашиста у Другом светском рату.

Брнабић и Медведев су, уз интонирање химни Србије и Русије, најпре положили венце на Споменик ослободиоцима Београда 1944. На једном од венаца је писало “Ослободиоцима Београда председник Владе Ана Брнабић”, а на другом, на руском језику, “Од председника Владе Руске Федерације”.

Они су положили венце и на Споменик црвеноармејцу, који је подигнут у част руских војника палих за слободу Београда.

На једном венцу је писало “Храбрим руским саборцима председник Владе Ана Брнабић”, а на другом, на руском, “Од председника Владе Руске Федерације”.

Премијери двеју земаља су се потом уписали у књигу почасних гостију, након чега су разговарали са децом која су их дочекала и поручили им да је важно да се чува сећање на страдале у Другом светском рату, те да је посебно важно да се и млађе генерације упознају са жртвама које су поднели храбри војници у борбама.

Полагању венаца присуствовали су и амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here