Mesto za reklamu

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас да је раст српске економије одличан и да за девет месеци износи четири и по одсто БДП-а, а да ће до краја године бити изнад четири одсто.

  1. 11. 2018.

           Брнабић је, на представљању резултата “Беле књиге 2018” Савета страних инвеститора, навела да је био планиран привредни раст од 3,5 одсто БДП-а. Изазов за нас је да тај раст буде одржив и да се настави 2019. и 2020. године, рекла је премијерка.

Брнабић је изразила очекивање да ће суфицит у буџету износити 0,6 одсто до краја године, што је, како је објаснила, око 28 милијарди динара. Удео јавног дуга се смањује и сада је на 56 одсто БДП-а. Планирамо његово даље смањење на 45 одсто БДП-а, а то тражи време и енергију, истакла је Брнабић и додала да су стране директне инвестиције премашиле две милијарде евра. Такође, како је навела, незапосленост се смањује, инфлација је стабилна, као и курс динара, док је удео ненаплативих потраживања смањен са 21,6 одсто, колико је износио крајем 2015. године, на 6,7 одсто. Решили смо проблем ИМТ-а, нашли стратешког партнера за РТБ Бор, као и партнера за ПКБ, и решавамо проблеме читавог низа предузећа која су некада била јаки брендови Србије, а сада се даје огроман новац из буџета за њих, попут Икарбуса, Ласте, БИП или Луке Нови Сад, објаснила је премијерка.

Брнабић је најавила и да ће од 1. јануара наредне године минимална цена рада бити 155 динара по сату. Укинут је Закон о привременом смањењу пензија, трудимо се да будемо опрезни са повећањем плата у јавном сектору, али пажљиво рачунамо, додала је она. Задовољна сам резултатима, а извукли смо поуку и из онога што се догодило са “Дуинг бизнис” листом Светске банке, као и са овом “Белом књигом”. Идемо добрим правцем, али морамо то да чинимо много брже и ефикасније и да видимо шта су нам приоритети, рекла је Брнабић.

Премијерка је нагласила и да пружа пуну подршку потпредседници Владе Зорани Михајловић која води Радну групу за “Дуинг бизнис” листу. Такође, председница Владе је исказала захвалност Савету страних инвеститора на конструктивној критици и начинима на које Србија може да реши одређена питања.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here