Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је данас да није упућена у најновије папире који повезују министра финансија Синишу Малог са оф-шор компанијама.

Одговарајћи на питање новинара у Мостару да прокоментарише Пандорине папире који, између осталих политичара у свету, повезују министра финансија да је био власник 24 стана у Бугарској, Брнабић је казала да је она већ раније видела оптужбе за 24 стана, као и одговоре на те оптужбе, те да би морала да види шта је ново у тим папирма.

“Нисам стигла да погледам те папире, тако да бих причала напамет”, рекла је Брнабић.

Истакла је да и у овом случају очекује да институције раде свој посао и да верује у владавину права и институције.

“Верујем да без тога нема државе, тако да позивам, као што сам то радила као министар, сад као премијер, да инситуције раде свој посао. Ми смо у Србији показали да нема заштићених и да нико неће бити заштићен ни због своје функције, ни због страначке припадности, ни због чега другог”, рекла је Брнабић.

Поновила је да мора да погледа папире да би могла да коментарише, а нарочито јер је и премијер Чешке Андреј Бабиш, који се такође помиње у поменутом новинарском истраживању, рекао да је то напад на њега као део предизборне кампање.

“Видим да се око Пандориних папира дигло много узбуне па ћу погледати”, рекла је она.

Подсетила је да су и њу доводили у везу са “пореским рајевима”, јер је радила за фирму која је градила ветропаркове у Србији и која је била регистрована у Америци, па у Холандији, па на Малти.

Брнабић је истакла да није имала никакав утицај на начин пословања било које фирме, већ је водила само један њихов пројекат.

“Мислим да је ред, као што су сада почеле да раде најутицајније земље света Г7 и Г20, да те ствари постану нелегалне и онда би то решило тај проблем”, рекла је Брнабић.

Више десетина садашњих и бивших државника и моћних милијардера повезано је са компанијама које користе пореске оазе, открило је новинарско истраживање названо Пандорини папири.

У истраживању Међународног конзорцијума истраживачких новинара (ИЦИЈ) и 150 медија широм света откривено је да је 330 јавних званичника широм света повезано са офшор рачунима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here