Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Како је Немачка успела да сачува толики број живота, за Телеграф објашњава српски имунолог Никола Сматлик, који ради на кожној клиници, једној од многобројних које учествују у борби против корона вируса.

Према синоћњим подацима Министарства здравља, у Немачкој је тренутно 19.750 људи позитивно на тесту на корона вирус.  До сада је у Немачкој умрло 57 особа које су биле инфициране корона вирусом, а 113 је излечено од ове нове болести.

“Наше одељење се бави одговором организма на вирусе и бактрије, тако да је наш допринос у проналажењу најбољег решења за одговор самог организма на корона вирус. Иако радимо у специјалним условима, по максимум двоје у лабораторији, са заштитиним оделима и маскама, покушавамо, колико можемо да помогнемо у смиравању панике међу људима”, наводи доктор.

А како каже, панике нема колико у неким другим државама. Према његовом нашег доктора, Немачка је, упркос растућем броју оболелих, успела да спаси животе својих грађана дисциплином и правовременом реакцијом.

“Млађима од 65 година још увек је омогућено да се слободно крећу, осим да седе у кафићима и ресторанима. Немци су веома дисциплинован народ и поштовање наредби државе током корона вируса њима долази природно. У маркетима нема свађе и туче око намирница, а у редовима за касу сви држе прописано растојање. Такође, Немцима генерално није по темпераменту да се грле и љубе као што је случај на Балкану, па је самим тим стопа преносивости вируса мања”, објашњава Сматлик, додајући да свака инфицирана особа у Немачкој добија адекватно лечење на самом старту, што смањује опасност од погоршања стања.

Уздајући се у диспиплину свог народа, немачка влада није уводила полицијски час, људи још увек раде на својим радним местима и ретко ко носи маске и рукавице. Имунолог каже да је то зато што су могли себи да дозволе да ризикују.

“Корона не важи за смртоносни вирус јер не усмрћује одмах. Зато су Немачка и Велика Британија одлучиле да ризикују и допусте да вирус једноставно “прође” људима кроз организам. Они су спремни да реагују ако дође до пораста броја оболелих, јер њихов здравствени систем може да издржи удар епидемије. Немачка тренутно располаже са 24.000 респиратора у функцији и 50.000 који су у резерви, преко 30 унклиника и на стотине мањих болница, што је линија одбране коју тешко који вирус може да сломи”, сматра Сматлик.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here