Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

Будуће маме ће пре него што отворе трудничко боловање у радној књижици морати да имају најмање годину дана стажа како би оствариле право на накнаду у складу са зарадом коју су примале, пишу Новости.

Граница ће бити постављена на 12 месеци изменама важећег закона, који је прописао да је за пуни износ “боловања” неопходно 18 месеци непрекидног рада.

Још једна новина, наводи лист, повољна за даме са високим примањима јесте то што ће им се просек на породиљском одсуству обрачунавати на основу пет просечних зарада уместо садашњих три. Тачније, моћи ће да приме пет републичких просека.

Како Новости незванично сазнају, ово су два предлога измена Закона о финанијској подршци породицама са децом, који ће се наћи на дневном реду јесењег заседања парламента.

Радна група на чијем је челу била министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић, закључила је да би изменама прописа требало да буду обухваћене маме предузетнице, оне које су радиле краће од шест месеци и даме које су остале у другом стању у првом месецу радног стажа.

Инсистираћу да изменама закона буде обухваћен што већи број оштећених, јер мислим да је то једино праведно решење. Побољшање ће зависити од могућности буџета, рекла је Ђукић Дејановић за Новости.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here