Mesto za reklamu
  1. 02. 2019.

Кампања “Будућност Србије” кренула је данас из Пчињског округа. Председник Србије најпре је обишао јужну деоницу Коридора 10, која је у изградњи.

Деоница Коридора 10 кроз Грделичку клисуру дуга је 26,3 километара. Под асфалтом је чак 25 километара. Осим асфалтирања ради се на осигуравању сигурносних косина и галерија које ће осигурати безбедност на Коридору 10. Следи опремање тунела Манајле.

Близина Коридора 10, пруге и реке која протиче испод ауто-пута довела је инвеститоре из Бугарске и Македоније у Владичин Хан и италијанске инвеститоре у Врање.

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас Коридор 10, разговарао са грађанима а сутра ће обићи фабрике, школе, вртиће у више општина овог краја.

Посета Пчињском округу започела је скупом у Врању, на коме су говорили Александар Вучић, председник Србије и Ана Брнабић, председник Владе Србије.

Председник Србије Александар Вучић каже да не признаје границе независног Косова као његови претходници и додао да се по томе разликује од њих.

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ, ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ

“Када им кажете покушаћемо да спасемо нешто и све што се спасити може, пре свега главе наших људи и да сачувамо све што можемо у Србији, они кажу, ми хоћемо да имамо и оно што немамо и оно што смо ми дали. Ми им кажемо нећемо да имамо границе на Јарињу и Брњаку између Срба и Срба, они кажу, не, не, ти би да мењаш границе”, рекао је Вучић у Врању и наставио:

“Да, ја не признајем границе независне државе Косово као што су они направили и по томе се ми разликујемо. То су различите политике, али наша политика није политика неозбиљности и неодговорности”, истакао је Вучић.

Како је рекао, зна како се добијају аплаузи, али да их он не жели.

“Хоћу да вас молим да разумете да је нама потребан мир са Албанцима и ја не верујем да је могућ скори компромис, нисам оптимиста по питању да ли је уопште могућ компромис, али ми на томе морамо да инсистирамо, јер нам не требају било какви сукоби у будућности”, рекао је Вучић.

Он је додао да је Србија јака, много јача него што је била, али нам треба мир, требају нам десетине година слободног развоја и напретка, нове фабрике, нове школе, нова позоришта, деца која знају да имају сигурну будућност.

“То ће бити политика коју ћемо да водимо”, поручио је председник.

Подсетио је да смо 2006. године остали без Црне Горе, и то “као да се ништа није десило”, а тамо је живело 30 одсто нашег народа.

“Нису два дана ни жалили због тога, није им било ни тешко, после две године, прогласили су независност Косова. Ништа, послали су два саопштења и ништа више. Било их је баш брига за све то.. Нису се насекирали ни најмање, а камоли да су нешто пробали да ураде за Косово и наш народ на КИМ”, рекао је Вучић.

Шта би било да се Београд тако понаша…?

Србија је захвална свима у свету који указују да су поруке Приштине, попут прекида комуникације са УНМИК-ом, штетне, рекао је председник Вучић и истовремено упитао шта би било да се Београд тако понаша.

“Рекао сам и (Федерики) Могерини синоћ – само ми кажите поштено, шта би било да се Србија тако понаша, и онда останете без одговора зато што је свима јасно колико се Београд понаша одговорно, колико је поуздан партнер међународној заједници, колико се рационално понашамо чувајући мир и стабилност”, рекао је Вучић новинарима у Грделици.

Навео је да је свашта у политици видео, да је неке потезе схватао, неке није, али да понашање Приштине “у рационалном смислу не разуме”

Вучић је рекао да се устеже и труди да не одговара на све што долази из Приштине и на део онога што долази из међународне заједнице, јер, како каже, не жели да упадне у замку и да то личи на свакодневне бесмислене одговоре и бесмислене свађе које нигде и ничему не воде.

Грађанима Врања је поручио да тој општини недостаје још један велики инвеститор, велика фабрика која би обезбедила посао тако да становници Врања знају да и њихова деца имају будућност, а не само наду, и да знају да ту могу да остану.

Како је рекао, он зна да Врање и југ Србије воле Србију, да дају све за Србију, “и када је тешко и када је мање тешко”.

“Врање на најбољи начин разуме шта је Србији потребно, када је требало да бранимо српски народ и ван и у Србији никада није поклекло, било је јуначки уз свој народ. Није кукало и плакало, борило се храбро и знало како се брани српски народ и српска тробојка”, казао је председник и захвалио на трпељивости и стрпљењу.

Вучић је подсетио да је прошле године у Србију ушло 3,5 милијарди евра инвестиција, али и да мора још много више да уради.

Поменуо је бројна улагање у Врање, наводећи као пример болнички центар, који је сада велелепна зграда, у који је много новца уложена, али сада најстарији и деца и сви грађани могу да осете шта је држава све урадила.

“Довели смо ‘Геокс’, ‘Јумко’, који данас ради у две смене, а ако треба може и у три. ‘Симпо’ ће морати да напредује. Добио сам писмо запослених из ‘Симка’ чоколаде и гледаћемо да помогнемо”, казао је Вучић.

Додао је да је Влада ставила на располагање три милиона евра за реновирање позоришта у Врању.

“Оно што нам недостаје у Врању је још један велики инвеститор, велика фабрика да запослимо све људе у Врању да знају да је будућнсот њихове деце у тој општини, да могу да остану”, нагласио је председник.

Рекао је да су симболи његове политике ауто-путеви, инвестиције и запошљавање грађана и да је уверен ће народ разумети ко се понаша одговорно и коме треба да пружи подршку.

С друге стране, каже, симбол политике оних који би да сруше све што је у Србији урађено, “симбол политике прошлости јесу вешала која су донели на Теразије, после 1941. године, тамо где су родољуби вешани”.

Према његовим речима, само озбиљношћу се може напред, а не псовкама и претњама.

“Само радом, трудом, енергијом морамо напред. Знам да бих и овде добио највећу подршку ако бих говорио лоше речи о својим политичким противницима. Не бежим од дуела, као у Скупштини, и на сваком другом месту, где сам морао да одговарам на разне глупости. Лако смо их побеђивали”, рекао је председник.

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је у Врању да Влада и председник Александар Вучић неће одустати од борбе за бољу, богатију и пристојнију Србију, као и да ће наставити да граде земљу “циглу, по циглу, спрат по спрат”, као што су радили од 2013. године.

Ана Брнабић, председница Владе Србије

“Циљ нам је нормална, пристојна Србија у којој се не мрзе и не вређају они који мисле другачије, у којој се жене не називају најгорим именама, у којој се на улици не износе вешала. Желимо да Србија буде земља школа, радних места, одговорних власти… Борићемо се за бољу Србију”, поручила је премијерка.

Брнабић је на скупу који се оџава у оквиру кампање “Будућност Србије” навела да се прошлост не сме заборавити и да је председник Србије кампању покренуо како би се подсетили како је било до 2012. године и упоредили са тим како је данас.

Како је навела, са Вучићем се није увек слагала и није мислила о свему као он, али када је преузео место председника Владе видела је у њему другачију енергију, искрену жељу да мења Србију, као и храброст да преузме одговорност за спровођење неопходних и тешких реформи, о којима су пре њега само причали.

Подсетила је да је 2013. Србија била на ивици банкрота и истакла да је то била последица неодговорне политике претходног режима предвођених Борисом Тадићем, Драганом Ђиласом и Вуком Јеремићем.

“Они се данас представљају као алтернатива, као да ми немамо памћење. То су људи којима је данас партнер Бошко Обрадовић који је на прошлим изборима водио кампању против њих, да се не врате, а сада се заједно боре да се врате и што дуже остану на власти”, навела је премијерка.

Брнабићка је истакла да је тек 2014. године почело оздрављење Србије, а председник Вучић спровео је једну од најбољих фискалних консолидација у свету, што је оцена ММФ-а и Светске банке.

“Србија је 2012. била је раме уз раме са Сиријом, Еритрејом, а данас је са Израелом, Белгијом, Италијом. Ми се нервирамо што нисмо више учинили, а они се нису нервирали ни када смо били као Еритреја”, навела је Брнабић и додала да је Србија последњих пар година постала привлачна дестинација за стране инвеститоре. Подсетила је да је 2012. године незапосленост износила изнад 25 одсто, док је данас 11, као и да је тада више од половине младих било без посла, 51 одсто, а данас их је 25. Повезали смо државне институције, казала је Брнабић и додала да је то учињено како би држава постала сервис грађана, што и треба да буде. Минимална цена рада повећана је за време владавине данашње опозиције повећана само два одсто, док је у периоду од 2013. године до данас повећана за 42 одсто.

Док су Ђилас, Тадић, Јеремић и остали радили на урушавању културе, актуелна власт је у последњих неколико година отварала музеје који су деценијама били затворени, рекла је Брнабић и најавила да ће ове године бити отворено позориште “Бора Станковић” у Врању.

Рекла је и да је претходна власт укинула стипендије за младе докторе што је многе младе људе отерало из земље.

“Није то било незнање, него бахатост и неодговорност. Све што смо почели да радимо, морали смо да кренемо од нуле. Гасили смо пожар на кући, поправљали темељ, стављали ствари на своје место, па тек онда почели да градимо”, казала је Брнабић у Врању и додала да ће и даље наставити да раде на развоју и напретку Србије.

Како је навела, тешко јој је да објасни и најближима колико је била сравична ситуацију у земљи пре Вучића и додала да јој је част да служи Србији и њеним грађанима и да ради раме уз раме са председником Вучићем.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс, РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here