Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Сантандеру да постоји простор за унапређење сарадње Србије и Шпаније и да се предузимају кораци како би се та сарадња поспешила у многим областима.

Брнабић је у обраћању новинарима, након разговора са министром спољних послова теземље и будућим шефом европске дипломатије Жозепом Борелом, истакла да је зато важно да Београд крајем ове или током наредне године посети премијер те земље, што се никада до сада није десило.

Ана Брнабић је истакла да је на састанку највише било речи о билатералним односима, преневши да је оцењено да постоје  велике могућности за јачање сарадње, како на политичком, тако и на економском плану.

Премијерка је напоменула да је пре месец дана у Шпанији боравио и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, како би са својим тамошњим колегама размотрио могућности за успостављање боље сарадње у области образовања.

Брнабић је уједно најавила да ће у октобру, у Мадриду, бити одржан предузетнички форум Србија–Шпанија.

Премијерка је пренела да је незаобилазна тема састанка било и питање Косова и Метохије, уз напомену да је Борел, као министар спољних послова Шпаније, заступао ставове те земље – а то је непризнавање једнострано проглашене независности “Косова”.

Према њеним речима, крајем октобра или почетком новембра, ако добије потврду Европског парламента као високи представник ЕУ, Борел ће заступати ставове Уније.

Став ЕУ, како је објаснила, неутралан је по питању независности “Косова” јер нема консензуса међу њеним чланицама.

Али један од приоритета високог представника биће свакако, као и до сада, да ради на проналажењу евентуалног дугорочног решења, дугорочне нормализације односа између Београда и Приштине, навела је она.

Брнабић је додала да је Борелу скренула пажњу на две ствари које су важне из нашег угла – а то је Бриселски споразум на којем је и потпис високог представника и за чију је  имплементацију ЕУ гарант, а који Приштина није применила шест година након потписивања.

Друга ствар су, како је указала, таксе које је Приштина увела, а које су директно кршење Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) који је потписала са ЕУ.

Према њеној оцени, то су два основна питања која се тичу владавине права и могућности и моћи Европске уније да покаже и на свом примеру да је владавина права заиста важна.

Брнабић је истакла да на састанку није било речи о томе када би две стране могле да се врате за преговарачки сто.

Борел је принципијелан човек који је рекао да још није потвђен као високи представник ЕУ, али ако буде, биће балансиран, објективан и као један од приоритета ставиће на сто постизање коначног решавања косовског питања и дугорочне нормализације, навела је премијерка.

Она је оценила да би потврда именовања Борела на функцију високог представника ЕУ био добар потез Уније, не због ставова Србије, већ зато што Бриселу треба мање бирократа, а више људи попут Борела, искрених, храбрих, са много искуства и који могу да допринесу јачем гласу ЕУ.

Током сусрета је било речи и о процесу даљег проширења ЕУ, при чему је председница Владе објаснила да је Шпанија присталица агенде проширења, подржава Србију у том процесу и види нас као најважнију земљу Балкана и стуб регионалне стабилности.

Брнабић је рекла и да се апсолутно не поставља питање о томе да ли треба да се спроводе интерне реформе ЕУ или проширење.

То је процес који мора да иде паралелно, симултано, објаснила је она и подсетила на то да је и нова председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла да ће проширење бити један од приоритета и да Европа неће бити комплетна без Западног Балкана.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here